Снимка: БТА
fallback

Президентът Росен Плевнелиев подписа указ, с който насрочи изборите за евродепутати за 25 май.

Oще по темата
С друг указ президентът назначи 15 членове на ЦИК, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това са:  Александър Андреев - предложен от Професионалното сдружение на държавните служители; Владимир Пенев - предложен от "Атака"; Георги Баханов - предложен от ГЕРБ; Емануил Христов - предложен от ГЕРБ; Ерхан Чаушев - предложен от ДПС; Ивайло Ивков - предложен от "Синята коалиция"; Иванка Грозева - предложена от НДСВ; Йорданка Ганчева - предложена от ГЕРБ; Камелия Нейкова - предложена от Професионалното сдружение на държавните служители.

Другите членове на ЦИК са Мария Бойкинова - предложена от ГЕРБ; Росица Матева - предложена от Професионалното сдружение на държавните служители; Румен Цачев - предложен от ГЕРБ; Румяна Стоева (Сидерова) - предложена от Професионалното сдружение на държавните служители; Таня Цанева - предложена от Професионалното сдружение на държавните служители и Цветозар Томов - предложен от ГЕРБ.

Според правилата на новия Изборен кодекс в ЦИК има 19 членове. От тях четирима са ръководство - председател, двама зам.-председатели и секретар, които се избират от Народното събрание по предложение на парламентарните групи. По-рано днес парламентът отхвърли на два пъти кандидата на ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК Маргатира Златарева. Така ЦИК остана само с един зам.-председател - предложението на "Атака" Мария Мусорлиева.

Припомняме, че кандидатите за членове на ЦИК бяха 25 и за първи път бяха изслушани от правната комисия в парламента.

Както Dnes.bg вече съобщи, миналата седмица от трибуната в парламента президентът обяви, че ще насрочи изборите за европейски депутати за 25 май. Тогава той прогнозира "тежка и изострена кампания" за евровота. Плевнелиев призова към политиците към реализъм и честност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

kasandra3

преди 10 години

Поредната неразумна постъпка на псевдо президента, с която ще си спечели народното недоволство, да съчетае изборите и баловете е нелепо, алкохол няма да може да се консумира , а и надали хората ще си оставят гостите, за да отидат да гласуват.

20

Анонимен

преди 10 години

Тая олигархска мишка Плевнелиев още ли не е в затвора ?

19

Анонимен

преди 10 години

Росенчо,сякаш е представител на "Балкан турист",доста поприпка на държавни издръжки!

fallback