Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев коментира от Великобритания, че е безкрайно притеснен от "поредните популистки действия" в сектор "Енергетика".

Още по темата
Държавният глава, който е на тридневна визита в Обединеното Кралство, каза това в отговор на въпрос за евентуално отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества от страна на енергийния регулатор.

По-рано днес от комисията предупредиха за пореден път трите ЕРП-та, че имат седемдневен срок, в който да изчистят задълженията си към държавата. В същото време от ДКЕВР обявиха, че са открили процедури за отнемане на лицензиите на ЧЕЗ, EVN и Енерго про.

Плевнелиев припомни позицията си, че единствено правилният подход в българската енергетика е да се работи "не на парче" и "не под масата", както и призивите си за изработване на национална стратегия в сектора.

"Много пъти призовавах да се изработи национална стратегия в сектор "Енергетика", да се обърнем към постигнатия консенсус от 2013 г. за това ДКЕВР да бъде независим, надпартиен регулатор, а не шест пъти да сменяме шефовете на ДКЕВР и той да си остане също толкова зависим, непрозрачен и неефективен", посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

По думите му "удобното" прехвърляне на отговорността към българската прокуратура не е решение.

"Имаме нужда от силен регулатор, от национална стратегия, която да обхване всички аспекти в сектора, каза президентът. Крайно време е да постъпим отговорно към българската икономика и енергетика", посочи президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase