Снимка: архив, Булфото
fallback

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вероятно поставя началото на края на кризата с електроразпределителните дружества, прогнозира депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев пред журналисти в Народното събрание.

Според него дружествата имат необходимите средства и ще могат да възстановят "прихванатите" суми.
Депутатът не отрече, че Националната електрическа компания дължи средства на дружествата, но по решение на тогавашния състав на ДКЕВР от 2012 г.

Според депутатите от ГЕРБ тези суми са 420 млн. лева. Александър Ненков обясни действията с "кризисен ПР".
"През миналата година ДКЕВР имаше повече основания за отнемането на лиценза, защото имаше нарушение на наредбата за отчитане на потребената енергия", обясни той.

Според него НЕК е в много тежко финансово състояние, а и управляващите искат да запазят цената на тока. "Социална политика с цената на тока не се прави", категоричен беше Ненков.

Oще по темата
Куюмджиев коментира още, че прихващане, каквото са направили ЕРП-тата, не може да бъде извършвано, когато се говори за услуга, предоставяна от обществения доставчик на ток. "Процедурата може да се приложи, когато става въпрос за хляб или домати", коментира той и допълни, че ДКЕВР е издала специално разпореждане, забраняващо тази практика. EVN обаче не го е спазвала от месеци.

ЕРП-тата събират парите от потребителите и трябва да ги предадат на НЕК, която с тях се разплаща на производителите. Задържането на част от тези средства всъщност нарушава обществения интерес.

"Министърът на икономиката е принципал на НЕК, ако не беше предприел такива действия, щяхме да го съдим за престъпна небрежност", категоричен беше Куюмджиев.

ЕРП-тата публично се оплакаха от липсата на реакция от страна на институциите по отношение на задълженията, натрупани още през 2012 година, затова са прибегнали и до мярката "прихващане".

На въпрос на Investor.bg Куюмджиев отговори, че НЕК неколкократно е инициирала срещи с електроразпределителните дружества в търсене на компромиса в ситуацията.

Как ще се отрази решението върху цената на тока?

Депутатите от Коалиция за България са създали предпоставки, така че цената на тока да не се повишава, коментира Куюмджиев. Прогноза, че няма да се стигне до нарушаване на доставките и ръст на цената на тока изказа и председателят на енергийната комисия, депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

"Обществото не бива да се притеснява, че решението на ДКЕВР ще се отрази на снабдяването и доставките до крайните клиенти", обясни Аталай. Решението за промяна в цените обаче е в ръцете на независимия регулатор, припомни депутатът.

Той коментира още, че и преди година беше започната процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, а решението беше, че няма достатъчно основания за отнемането му. "Да видим докъде ще стигнем сега", уточни още Аталай.

Началото на процедура по отнемането на лицензите едва ли ще се отрази на крайните потребители и на цената на тока, прогнозира и директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Той обясни още, че финансово централата е стабилна и е завършила 2013 година с 40 млн. лева печалба. За първото тримесечие на тази година централата е напът да постигне печалба от 67 млн. лева. След ограниченията от ЕСО заради свръхпроизводството от днес обаче печалбата вероятно ще падне до 64 млн. лева.

Припомняме, че от днес се ограничава производството на всички производители - от АЕЦ "Козлодуй" е ограничено производството на единия блок с 300 мегавата (от общо 700 мегавата). Ограничението е само за шести блок, защото пети ще трябва да излезе в планов ремонт от 17 април.

Има достатъчно свежо ядрено гориво за зареждането на блока, категоричен беше Генов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

патриот

преди 10 години

Ем нека им се отнемат лицензите както искат от ПП Атака! Да се надяваме да отнемат лиценза, за да се махнат тия грабители от България и най-после всички да се успокоим за цените на тока и за печалбите, че ще остават в страната!

9

ИВО

преди 10 години

1 казва"парите да постъпват в собствената ни държава"а аз добавям,че да има какво повече да крадат тези,които се докопат до тях/то се знае кои са/.

8

ЦВЕТА

преди 10 години

Страхотна идея на управляващите ни "умници".Махнете ЕРП в точно най неподходящия момент и после чакайте чужди инвестиции и бизнес да дойдат в страната ни.Е-ати *** !

fallback