Кристиан Вигенин Снимка: БТА
fallback

Не очакваме бежанци от Украйна, но ако това се случи, ще се подходи отговорно, увери външният министър Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна. Вигенин отговори на редица въпроси на депутати, свързани със ситуацията в Украйна.

По думите му в рамките на МВнР се разглеждат различни варианти за действие, в момента най-вече свързани с подкрепа на сънародниците ни на място.

На този етап българите в Украйна не чувствали заплаха за живота и сигурността си и изразили това пред министъра при посещението му преди дни. Няма настроения в българската диаспора за заселване в България, съобщи още той.

Към момента няма предпоставки за засилен миграционен поток към България, само отделни случаи на българи, живеещи на територията на Крим, където българската общност е около 5000 души, уточни министърът.

Oще по темата
Вигенин отново напомни позицията на страната ни, че България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна и намирането на мирно решение на кризата при спазване на принципите на международното право.

Той посочи, че референдумът в Крим е нарушение на Конституцията на Украйна и допълни, че по тази причина този референдум, сам по себе си, не може да бъде основание за промяна на териториалните граници на страната.

В сегашната сложна обстановка референдумът задълбочава вътрешно-политическите конфликти и не допринася за мирно разрешаване на кризата, коментира министърът.

Според него няма основание България да признае този референдум, а официалната позиция на МВнР по въпроса ще бъде съгласувана с българските институции.

Вигенин не е съгласен с тезата, че посещението му в Украйна е било „някаква форма на легитимация на новата власт“. Той коментира, че визитата му в страната не е била нито първата, нито последната на представители на страни-членки и на международни организации в Киев. Министърът посочи, че в момента тази власт е единствената, която съществува в страната и смята за свое задължение да разговаря с представителите й за гаранции за българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Бай Миле

преди 10 години

КОЙ Е ЛУД ДА ДОЙДЕ В ТАЗИ МИЗЕРИЯ ,ТЕ БЯГАТ ОСНОВНО В РУСИЯ!

32

123

преди 10 години

Ами *** и ги питай искат ли да се завърнат, а не да ни довличате разни ***!

31

МайкаВИ

преди 10 години

Да пишем България с малки букви ли ви е журнализма?

fallback