Снимка: Булфото

Събраните 560 хиляди подписа в подкрепа на провеждането на референдум за промяна в изборните правила не се делят партийно. В това увери председателят на Инициативния комитет, който събра подписите, проф. Георги Близнашки.

"Ние не делим подписите по партийни цветове, защото всеки подпис е на свободен български гражданин, който открито заявява своята позиция", заяви пред БНР професорът. Той подчерта отново, че ролята на ГЕРБ при събирането на подписите е била от голямо значение, но активно са участвали и от Реформаторския блок, Протестна мрежа и Ранобудните студенти. "Няма нищо странно, не можеш да събереш подписи без подкрепата на основните политически сили в страната. Никой не интригантства по тази тема. Това са опити да се компрометира подписката с късна дата, но няма как да стане", отсече Близнашки.

Във връзка със съмненията за истинността на подписите, които управляващите от БСП изразиха, председателят на Инициативния комитет бе лаконичен: "Като има съмнения, да дадат доказателства". Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова, която оглави и парламентарната комисия, която изкова новите изборни правила, призова подписите в подкрепа да бъдат качени в интернет, за да могат гражданите да проверят дали някой не ги е вкарал в списъците. Близнашки изрази възмущение относно такова искане. "Не знам какъв юридически техникум трябва да си завършил, за да кажеш такова нещо", коментира той.

Още по темата
Според него това, заедно с всички спекулации около подписите за референдум, са "опит да се насъскват институциите".

Думите му са и по повод констатация, на ЦИК, че е невъзможно провеждането на референдум в деня на изборите за ЕП през май т.г. "Опитът да се насъскат институциите, да им се внушава, че има едва ли не някаква мистерия около тези подписи, е нещо абсолютно неприемливо. ГРАО ще си извърши проверката, както винаги досега", сигурен е Близнашки. Все пак от Инициативния комитет са наясно, че вероятността за провеждане на избори и референдум ведно, е малка.

"Не е необходимо някакви там екземпляри, назначени от не знам кого си, да ми обясняват на мен – професора по конституционно право, за какво става дума. Събрахме тази подписка в изключително кратки срокове, за да дадем възможност на Народното събрание да се съобрази с желанията и очакванията на българските граждани. Ние апелираме към здравия разум. А иначе глупостта в България е вездесъща. Най-вероятно ще отклонят, но ние бяхме длъжни да го направим", каза в заключение професорът.

Подписите бяха внесени вчера в парламента, след като бяха донесени от граждани и членове на инициативния комитет. Предстои ГРАО да провери списъците.

Относно прекратеното членство в БСП на Близнашки, той коментира, че не е напуснал сам, защото през годините се е "борил за преобразуването на партията", но столетницата е станала "партия на олигархията и това е факт". Той остана извън "Позитано" 20 наред със "самоизключилите" се Георги Първанов, Румен Петков, Евгений Желев, Росица Янакиева, Емил Константинов,  Ивета Станкова, Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase