Снимка: архив, БТА
fallback

Въпреки недоволството на опозицията мнозинството в парламента прие на първо четене новия Закон за Сметната палата, внесен от депутати от ДПС и БСП.
 
Законът предвижда да се върне старият модел на Сметната палата като колективен орган - от 9 членове със 7-годишен мандат. При управлението на ГЕРБ отново със законова промяна одитната институция беше свита до по-скоро едноличен орган - председател и двама заместници, избрани от Народното събрание съответно с 6- и 7-годишен мандат.

В новия закон е заложено членове на Сметната палата да не могат да бъдат тези, които през последните три години са били депутати, министри, зам.-министри и други представители на изпълнителната власт, както и кметове и представители на местната власт.

Oще по темата
По време на обсъждането на новия закон от ГЕРБ обвиниха управляващите, че целят да сменят настоящия председател на Сметната палата Валери Димитров, защото е отказал да им се подчини. Според опозицията целта е да се използва ведомството за разчистване на сметки с опоненти.

С новия закон Сметната палата ще се превърне в наказателна бригада, която изготвя критични доклади за опозицията и приятни и удобни докладчета за управляващите, коментира и Валери Димитров. Според него това ще е ефектът от връщането на партийните квоти в ръководството на одитната институция.

Партийните квоти имат смисъл само ако управляващите и опозицията имат равно участие в ръководството, а сега ще се работи под натиска на партийни централи и ще се раздават индулгенции на "нашите хора", смята той. Според него крайният резултат от това ще е манипулирането на изводи и оценки от извършваните одити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 10 години

Идеята пак е да се назначи някой турчин и роднините му.Въобще всички назначения на управляващата сега коалиция трябва да бъдат изчистени до корен от следващото правителство.Иначе- няма спасение.

26

433

преди 10 години

Явно на друго място е заровено кучето, властта на всяка цена и големите бонуси, иначе излизат "лошите практики" на Герб. Затова ще го защитават докрай. Нали по тяхна давление бяха сменени ръководителите на всички структури на изпълнителната власт и на "независимата" СП. За какъв квотен принцип говори когато той управляваше само с членове от НДСВ, ДПС и Новото време. В предходната СП имаше и от управляващи и от опозиция. Голям лъжец и нагаждач ще излезе. Но явно сега не му мина номера.

25

NK

преди 10 години

Шефът на СП за 10 г. сме го видяли 1-2 пъти по медиите, а сега за 10 дни обиколи по няколко пъти всички централни медии. След като колективния управление е наказателна бригада, колективна безотговорност и срастване на местните структури с изпълнителната власт, аджеба защо мълча от 2005 до 2011 г. Да беше напуснал тогава СП. Смешен плач, жалка картинка. Няма ли достойнство този професор да постъпи мъжки. Обиди всички с които е работил. Магистрала направи до централата на Гербда запази мястото си.

fallback