Снимка: Булфото

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров отхвърли всички нападки, че е изпълнявал политически поръчки по времето на ГЕРБ.

"Не е бил посочен нито един факт в тази посока, тези твърдения са клевета. Истината е, че одитите на МВР и авиоотряда предизвикаха бурни реакции в управляващото мнозинство, защото може би се очакваше лакейската ни реакция и видите ли ние ще се подмазваме на новата власт и ще дадем тези доклади на прокуратурата", заяви проф. Димитров в ефира на Нова телевизия.

Още по темата
По негови думи в докладите има много нарушения, лоши практики, но не и данни за престъпления.

"Всички полети в авиоотряда са платени и бюджета на страната не е ощетен. Една от най-лошите практики е, че е бил ползван по различни поводи от много хора. Нашите доклади са публични и ако прокуратурата сметне, че има нарушения, може да се самосезира. Очевидно се очакваше друга реакция и затова са твърденията за нередност при извършването на тези одити", смята експертът.

Днес бяха приети промени в закона за Сметната палата, който да върне стария вид на управление.

"Връщаме старата структура на палатата и тя отново ще стане колективен орган, а съставът ще бъде сменен, ако законът бъде приет", обясни преди дни един от вносителите на законопроекта председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. В него е записано, че Сметната палата става колегиален орган, като председателят и членовете се избират и освобождават от НС за срок от 7 години.

В мотивите към проекта се посочва, че въпреки наличието на контролни институции все още се правят нарушения при изразходването на публични средства, в включително при обществените поръчки. Според вносителите корупцията остава основен проблем в държавното и местно управление.

За одитната институция в проекта пише, че "ролята на Сметната палата да подобри управлението на публичните средства и дейности беше съвсем неглижирана в последните години. Тази институция претърпя ретроградно развитие и от опитите да се превърне в модерен одитен орган премина към модела на инспектиращо ведомство".

"Той е лош. От 2011 година се опитваме да направим една професионална Сметна палата, а не свърталище за политически протежирани некадърници и шуробаджанашки назначения. Ето това е проблемът. Премахват се професионалните изисквания, които има в сегашния закон. Целта на всичко това е да се приспособи Сметната палата за хора, които не отговарят на изискванията и да се напълни палатата с хора, които не са професионално пригодни", контрира обаче Димитров.

Относно отчетите на партиите проф. Валери Димитров отбеляза, че те са непригодни за публично ползване. Те оповестяват всяко дарение над 1000 лева, но пък липсват разходите.

"В отчетите има общи данни, това е проблемът. Докато не се промени законът и партиите да оповестяват своите разходи, няма да има прозрачност", категоричен бе той.

Той сподели своите опасения, че Сметната палата ще се депрофесионализира и ще бъде орган, който ще слуша партийните централи.

"Категорично няма нито един поръчков доклад или оказван натиск върху работата ни както при управлението на ГЕРБ, така и на сегашното правителство", заяви Валери Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase