Лютви Местан. Снимка, архив Булфото

ДПС има амбиции да съхрани позициите си в Европейския парламент, където да бъдат избрани трима представители от листата. Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан след среща с Александър Граф Ламбсдорф, заместник-председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент (АЛДЕ) и водач на листата на германската Свободна демократическа партия /СДП/ за предстоящите европейски избори.

Местан добави, че на срещата са били обсъдени предизвикателствата пред либералите в европейски план и е много е важно те да запазят силата си на трето политическо направление в Европа. „Г-н Ламбсдорф се интересуваше от проблемите на вътрешната политика, запознахме го подробно и с предизвикателствата пред кабинета Орешарски. Той беше любопитен да чуе какви са целите на ДПС във връзка с европейските избори. Беше доволен да чуе, че имаме амбиция да съхраним позициите си в Европейския парламент, където да бъдат избрани трима представители от листата на ДПС”, обясни лидерът на ДПС.

Анализирахме риска от разрастването на радикалните течения в Европа, крайния национализъм, който заявява претенции да се превърне в трета политическа сила за сметка на либералите, допълни Местан и  поясни, че са поели ангажимент да направят необходимото да се попречи на това.

Местан определи като много любопитен и съществен факта, че чичото на Александър Граф Ламбсдорф - Граф Ото Ламбсдорф, е "папата" на модерния либерализъм и има много сериозни изследвания в областта на либерализма.

„Граф Ото Ламбсдорф е дал уникална формулировка за обединението на Европа, от началото на прехода след падането на Берлинската стена. Тезата му е, че конституционният либерализъм и социалните реформи трябва да образуват един нов съюз и това е не само наш (на Западна Европа) проблем, а и на Източна Европа, който заедно трябва да разрешим”, заяви още Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase