Снимка: flickr
fallback

Глоба от 1000 лв. до 5000 лв. за физическите лица и от 5000 лв. до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци заплашва всеки, които продава оцет менте. Това решиха депутатите като окончателно приеха промени в Закона за виното и спиртните напитки.

Парламентът записа,  че "оцет“ е продукт, получен чрез провеждане на оцетнокисела ферментация от оцетнокисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.

Oще по темата
Видовете оцет се определят и означават според вида на изходната суровина и могат да бъдат винен, плодов, ябълков и алкохолен. Не се допуска означаване с наименованието „оцет“ на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина. По време на обсъждането опозицията се противопостави на промените в закона.
 
Щом ще има закон за оцета, да има закон за салама, закон за кашкавала, закон за маргарина, закон за кренвирша, мотивира тогава позицията си Владимир Иванов от ГЕРБ. Той настоя, че оцетът е храна и не е на специален режим, така че вместо да се описват детайлно характеристиките му в закон, може да бъде приет стандарт.
 
Според Павел Шопов от „Атака” обаче законът е много важен и дори е трябвало да се приеме преди години, защото на пазара има много оцет, който е фалшив. "На всеки се е случвало и на мен ми се случи преди две години. Направих си кисели краставички, стерилизирах ги за указаното време и какво се случи - бомбаж. Купих си оцет, ама то не било оцет, евтино го купих за 60 и няколко стотинки, ама това не било оцет”, призна той.

"Баби, всякакви хора правят консерви, това е в българската психология, не знам в другите страни как е, но тук си имаме традиция, през повечето време хората от това живеят, събират си от градините, от дворове и правят консерви”, добави националистът.

Според него от години хората страдат от това, че им се продава не оцет, ами някакви продукти, които не са натурални, а "са чисти химия и заради това струват малко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Петър Петров

преди 10 години

Браво на Атака и на господин Шопов...

32

evgeni1234

преди 10 години

Що бъркате Християнството с идолопоклонничеството на православието? Този нечист бесовски дух описан в Писанията като "Гръцкия козел",който мутира и сега е "Звяра".Учреден-"Гръцкия козел" по времето на Римската империя от Пилат Понтийски-грък,после канонизиран от Константин(византиец) в Константинопол(днешен Истанбул) и днешното актуално състояние на "Двата агнешки рога"-римокатолическия и православния.Според вас мерзавеца "Въртоломей",защо се подвизава в Истанбул и Пръц-Хорхето във Ватикана ?

31

Злопаметна

преди 10 години

А шкембе чорба няма ли да я погнат за менте? така и така сме цъфнали и вързали, всичко е наред, само с оцет и шкембе чорба да се занимават в парламента. Очаквайте скандала със чесъна, да бъде забранен под причина че имал ГМО, за да не плаши вампирите, пиещи народна кръв. Баси подигравкат, оцета им е бил на дневния ред, не войната с Украйна, не наплива от тарамбуки през Турция, оцетя, моля ти ви се. Страхотно правителство, целящо смърта на собствения си народ.

fallback