Главният секретар Светлозар Лазаров в Елхово. Снимка: БТА
fallback

Възможно е увеличаване на миграционния натиск поради конфликтите в различни точки по света. Поради това МВР взема конкретни мерки, заяви в Елхово главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Той призна, че резултатите до момента не го удовлетворяват, затова ще се създава нова система за справяне с миграционния натиск – три нови дирекции ще бъдат създадени в „Гранична полиция”.

Oще по темата
Лазаров обясни, че първата ще бъде за гранично наблюдение и гранично контролно-пропускателни пунктове, втората ще е оперативно-издирвателна, която ще действа в две насоки – по противодействие на трафика на хора и нелегалната миграция, и за противодействия на контрабандата на стоки. Дирекция „Миграция” преминава също в състава на „Гранична полиция”.

Според главния секретар с това преструктуриране ще се подобри взаимодействието с агенция „Фронтекс” и работата по извеждане на нелегалните имигранти. Структурната реформа ще заработи след приемането на закона за МВР, съобщава "Фокус".

Лазаров отчете мерките за справяне с бежанската вълна - от началото на година на границата са задържани 214 лица, 581 са върнатите лица на трети страни, след като не е допуснато да преминат границата, задържаните от турските власти по сигнал на наши гранични полицаи са 471 души.

"За двата месеца на годината имаме общ миграционен натиск 266 лица, като този натиск е съпоставим с месец юли на миналата година“, отчете още Лазаров, като допълни, че резултатите за първите два месеца на тази година са по-добри от същия период на миналата година.

В Елхово беше и изпълнителният директор на Фронтекс Илка Лайтинен, който участва във въздушно наблюдение на българо-турската граница.

Лазаров посочи още, че след изграждането на 30-километровата ограда по границата близо 700 служители на Министерството на вътрешните работи ще бъдат пренасочени към вътрешността на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 10 години

Какво значи ще бъдат насочени към вътрешността на страната . Ми нали те оттам са дошли. Тези превъртаха МВР в някаква неорентирана мобилна група , харчейки милиони за простотии.

15

бивш граничар

преди 10 години

КАКТО личи от реформите на МВР скоро няма изгледи да се освободят командированите и да се пренасочат за охрана на обшесвения ред и населените места. самозабвя съкраштенията вГДГП.отдавна мина срока на 15 процентните съкраштения вМВР но досега ништо не е покътнато в Гранична полиция .Дори и тези отдавна прехвърлили пределната въздваст не са освободени.

14

петко

преди 10 години

това че гранична полиция се тресе от КОФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИикорупция главния секретар вместо като професионален ръководител да сезаеме с отстраняване корумпираните и немотивираните тойни разказяа това което се знае.Каквито реформи да се првят не се ли сложи край на кофликта на интереси успехи не може да очаква по охраната на границата

fallback