Президентът Росен Плевнелиев Снимка: архив, БТА
fallback

Обсъждането на проекта за решение по предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждането на национален референдум така и не се състоя в парламента.

Причината за това стана краткото време, с което разполагаха депутатите за него.

То влезе като извънредна точка в седмичната програма на Народното събрание за тази седмица по предложение на ГЕРБ, защото според правилника на парламента всяка първа сряда от месеца опозицията има право да предложи точка, която трябва да бъде разгледана същия ден, а ако това не се случи, изобщо не се обсъжда.

След дългите дебати по предложението на „Атака” за възстановяването на дейността на завода за стомана в „Кремиковци” се оказа, че за обсъждането на предложението на Плевнелиев депутатите имат едва около 15 минути заради блиц контрола към министрите в първото заседание на всеки месец.

Заради това зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева поиска обсъждането да стане или днес след блиц контрола, или пък утре сутринта. Мнозинството в парламента обаче не се съгласи с нея, след като Мая Манолова от БСП зае противната страна.

Тя настоя първо да се изчака да се види каква подкрепа ще има инициативата на президента в подписката, която се събира от инициативен комитет за провеждането на референдум по същите въпроси.

„Президентът направи мечешка услуга на ГЕРБ, като върна Изборния кодекс. Има и подписка, ако искаме да сме коректни, нека да видим каква е подкрепата на хората за това и тогава парламентът да се произнесе, защото има много въпросителни около поставените въпроси от президента”, обясни социалистката.

Инициативата на президента среща само подкрепата на ГЕРБ. Становището на правната комисия в НС също е против провеждането на референдум заедно с евроизборите през май.

Държавният глава предложи на парламента да насрочи допитване с три въпроса: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?; Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?; Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Клоун

преди 10 години

До ГЮРО МИХАЙЛОВ 1Ейййй,ама много си ***,бе Гюро!!! Ти си по-*** и от клоун-комунист,бе,Гюро !!!

43

Сливар

преди 10 години

В Кюстендил само сливи могат да се родят. Та и тази слива не разбра,че българите "обработват" яко сливите преди подписката да е приключила. Когато проключи подписката,тогава и от сливите ще е останало само пестил.

42

Анонимен

преди 10 години

К*ЪВ ПРЕЗИДЕНТ, К*ВИ ПЕТ ЛЕВА.ТОЯ Е ПОЗОР ЗА НАЦИЯТА. СЛЕД КАТО ЕДИНСТВЕНАТА МУ РАБОТА Е ТОПЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ СТОЛ ЗА ИЗЖИВЯВАЩИЯ СЕ КАТО "ИСТИНСКИЯ"ПРЕЗИДЕНТ БОЙКО БЕЛОТО. САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ. БИВШИЯТ ЧЛЕН НА БКП,ЛЪЖЕЩ ЗА ЧЛЕНСТВОТО СИ В ПАРТИЯТА И ИЗЖИВЯВАЩ СЕ КАТО ГРОБОКОПАЧ НА КОМУНИЗМА НЯМА НИКАКВА ТЕЖЕСТ В ОБЩЕСТВОТО. Г-ЖАТА ПЛЕВНЕЛИЕВА СЕ ОТНАСЯ С ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ КЪМ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА МЪЖА СИ КАТО ПОКАЗВА,ЧЕ ВСИЧКО ТОВА Е САМО ЦИРК И ДАЛАВЕРА ЗА БУДА И ГРУПИРОВКАТА МУ.

fallback