Цветлин Йовчев. Снимка: архив, Булфото

До няколко дни ще се вземе решение, кой ще оглави НСО, обави МВР шефът Цветлин Йовчев и допълни, че кабинетът смята да се съобрази изцяло с предложението на президента за шеф на службата за охрана.

"Разбира се, че ще има съгласуване, консултации по тази кандидатура, но тъй като той (Росен Плевнелиев – бел.ред.) изцяло носи отговорност за дейността на тази служба, ще се съобразим с неговото мнение", каза той.

Както Dnes.bg писа, преди дни директорът на НСО генерал Тодор Коджейков подаде оставка с мотив - лични причини, а дни по-късно Йовчев отрече, че заместникът му Васил Маринов ще оглави НСО.

Вътрешният министър отказа да коментира имена, но настоя, че до момента не е обсъждан вариант НСО да премине към МВР.

Министърът напомни, че предстои приемането на закон за НСО и в рамките му ще бъде направен дебат. Част от въпросите според него са свързани с това, "че има нови реалности" и те изискват процесите да бъдат организирани по различен начин, включително да се обсъди дали не трябва да се намали броят на лицата, които могат да ползват защита.

Той обаче беше категоричен, че това са въпроси, които трябва да се обсъдят от Народното събрание.

"МВР нито има идеи да инициира законови промени в тази посока, нито са обсъждани", каза Йовчев.

Вицепремиерът заяви, че не знае за това, че президентът е създал Кризисен щаб заради ситуацията в Украйна. Че на "Дондуков" 2 действа кризисен щаб, който следи обстановката в Украйна и региона, стана ясно след съобщение от прессекретариата на държавния глава след среща на президента Росен Плевнелиев и министъра на отбраната Ангел Найденов вчера.

Цветлин Йовчев съобщи, че на 21 февруари със заповед на премиера Пламен Орешарски службите са били събрани и е бил извършен първоначален анализ на обстановката в Украйна.

Изготвен е и доклад за рисковете и заплахите към България, който е бил обсъден миналата седмица на оперативно заседание на правителството.

"Тъй като обстановката ескалира след това, се наложи свикването на Съвет по сигурността, на база на който отново беше извършен анализ на актуалната ситуация и бяха предприети мерки, които са изцяло в компетенциите на изпълнителната власт и ще работим, за да си свършим работата", категоричен беше МВР шефът.

На заседанието при премиера вчера е имало двама представители от президентската институция – Росен Кожухаров и Тихомир Стойчев.

"Всяка експертиза е добра дошла", заяви Йовчев, попитан, дали е нужна експертиза от президентството.

"Успешното решаване на тази криза е важен фактор за стабилността на региона, а може би и фактор за световната стабилност. Нещата са сериозни и е добре да бъдат решени по пътя на диалога", посочи той.

Цветлин Йовчев подчерта, че за изграждането на междусистемни газови връзки след газовата криза от януари 2009 година роля имат няколко правителства, които са работили целенасочено в тази посока.

Очаква се в петък да приключи проверката за оскъпяването на теленото съоръжение по границата с Турция, което трябва да препятства нелегалната имиграция.

"Ако има лица, които не са изпълнили задълженията си или са извършили нарушения, ще бъдат наказани", увери той.

"Нито усвояваме пари за оградата, нито участваме в преговори, нито в обществени поръчки", коментира МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase