Антон Кутев. Снимка, архив: Булфото

От БСП се похвалиха с добри новини за хората от Смолян, Силистра и Разград. На брифинг в парламента депутати от левицата посочиха, че с решения на правителството се изпълняват предизборните обещания за възстановяване на болницата в Девин, откриване отново на Родопския и на Силистренския драматичен театър, както и за запазване на Разградската филхармония.

Депутатът от БСП Антон Кутев заяви, че след като преди две години Силистренският драматичен театър е бил закрит, сега той отваря отново врати. На 27 март, Денят на театъра, очакваме първото представление, отбеляза той и покани бившия премиер Бойко Борисов да присъства на него.

"Това, което Борисов закриваше, ние го откриваме", заяви Кутев. "Всички бели, които направи Борисов, са поправими и се опитваме да ги поправяме", добави той.

По думите на Кутев тази година Министерството на културата има с 2 млн. лв. по-малко бюджет и никак не е лесно да се отварят театри. „Разбирам, че на Бойко Борисов театър не му трябва. Той може и без него, но силистренци не могат”, отсече червеният депутат.

Днес има две добри новини за Родопите и родопчани, каза и Дора Янкова, народен представител от Смолян. Тя отбеляза, че Родопският драматичен театър се открива отново, факт е и първият етап от отварянето на болницата в Девин. Сключен е договор със Здравната каса за 11 клинични пътеки.

Депутатът от Разград Татяна Буруджиева съобщи друга добра новина. Тя благодари за решението на Министерски съвет, с което се създава културен център с три сцени в града. По думите й това ще даде възможност Разградската филхармония не просто да съществува, а да има истински, сериозен оркестър. Тя припомни, че преди година този много спокоен български край се е разтресъл от протести, заради опита да се ликвидира Разградската филхармония и че политиката на ГЕРБ е била тези оркестри да бъдат сведени до симфониети. Ще строим и стадион, добави депутатката.

"Това е регион, в който всички тези десетилетия никой не се е отказал да подкрепя културата, а сега е добре, че и българската държава показва отношение към културата в града”, заключи народният представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase