Красимир Велчев. Снимка: архив, БулФото

Психотестът за мандатни длъжности, каквито са в изпълнителната власт и в парламента, е задължителен, смята депутатът Красимир Велчев.

„Не може един пилот да минава всяка година такива тестове, а хора, които влизат в парламента или отиват в изпълнителната власт, да не минават такъв тест“, аргументира се той пред bTV.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, преди дни от ГЕРБ обявиха, че парламентарната група започва разработването на законодателни текстове, които да гарантират емоционалната устойчивост и пригодност на кандидатите за народни представители. Указание за това е дал председателят на партията Бойко Борисов.

Велчев уточни, че идеята не е нова и от партията се обявили за подобна инициатива още преди три години. "Само за година в политиката се наблюдават някакви отклонения", обясни още той.

Според него по време на избори кандидатите за властта имат едно поведение, а в момента, в който влязат в нея само за година се променят.

Велчев не спомена имена, но даде примери – „едни носят пистолети на кръста, други обличат бронежилетки“. „Нека да се минава на преглед, за да може, ако се наруши законът, да няма измъкване от отговорност“, посочи депутатът.

Психиатърът д-р Димо Станчев пък коментира, че единственият плюс от идеята е, че отново се заговори за морал и нравственост в парламента.

„Изборът на тези хора трябва да се подчинява на друга логика, а не на логиката на частно-научното изследване дали човек е емоционално устойчив“, каза той, като напомни, че депутатите са в парламента да представляват избирателите си и да „облекат“ в закони техните надежди и очаквания.

По думите му евентуален психотест няма да реши проблема с нравствената и моралната устойчивост на депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase