Росен Плевнелиев Снимка: БТА
fallback

При необходимост президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност във връзка със ситуацията в Украйна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

През май т. г. предстои провеждането на президентски избори в Украйна. Нека украинският народ сам реши бъдещето си по демократичен начин, се казва още в съобщението.

В него се посочва още, че президентът Плевнелиев следи с огромна загриженост развитието на ситуацията в Украйна след приемането на постановление на Съвета на Федерацията на Русия, с което се дава разрешение за използването на руски въоръжени сили в Автономна република Крим.

Oще по темата
Държавният глава нееднократно е заявявал, че единственото устойчиво решение може да бъде постигнато по мирен начин и ако се гарантира териториалната цялост и суверенитетът на Украйна. Използването на военна сила за окупирането на чужди територии е нарушение на правилата на международното право.

Президентът призовава Съветът за сигурност на ООН и страните-гаранти за сигурността на Украйна, съгласно Будапещенския меморандум от 1994 г., да осигурят мирно решаване на проблема и да не се допуска по-нататъшна ескалация на напрежението.

България изразява силна загриженост от решението на Съвета на Федерацията на Русия да разреши използването на руски въоръжени сили на територията на Украйна - в Автономна република Крим, се посочва в изявление на министъра на външните работи Кристиан Вигенин, разпространено от МВнР.

Настояваме да не бъдат предприемани действия, които биха могли да застрашат териториалната цялост и суверенитета на Украйна и да дестабилизират целия регион. Призоваваме всички страни към сдържаност в изявленията и действията, диалог и предприемане на спешни мерки за деескалация на напрежението на Кримския полуостров, се казва в изявлението.

Очакваме извънредното заседание на външните министри на ЕС в понеделник да излезе с ясни послания и предложения за намирането на мирен изход от настоящата криза, в подкрепа на стабилизацията, правовия ред, демократичното развитие и икономическото възстановяване на единна Украйна, се изтъква в заключение в изявлението на Кристиан Вигенин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

140

Анонимен

преди 10 години

Да се появи един малко по интелигентен президент , и *** ще полудеят . Дерзайте, за това се плаща...

139

Румен221

преди 10 години

Съжалявам украинския народ. 1. Бандеровските ФАШИСТИ тренирани от ЦРУ в Полша и Литва реват и се оплакват Бият ни!2. Лидерът на Десния сектор Диитрий Ярош е поискал терористите от Ал,Кайда в Чечения на Доку Умаров да започнат атентати в Русия!! И какво изплува След Африка и Сирия ЦРУ и Ал,Кайда пак са в един отбор!!!3. Така става, когато оставяш няколко хиляди дрогирани *** да ти решават съдбата. Дано по-бързо САМИ натирят метежниците и самозваното им правителство, за да проведат избори за нормално управление..

138

Румен221

преди 10 години

Ето кой командва светаПлевнелиев България е за запазване на суверенитета, териториалната цялост и демократичното бъдеще на Украйна При необходимост ще свикам дори КСНС Стреснат от този заповед:Путин внесе в Съвета на Федерацията искане за изпращане на руски въоръжени сили на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата обстановка в страната- "...Използването на военна сила за окупирането на чужди територии е нарушение на правилата на международното право..."- А каза ли го на турския външен министър на Турция... ЗАРАДИ КИПЪР...???- Паля

fallback