Снимка: БТА

Правителството ще преразгледа процедурите за даване на българско гражданство на представители на българските общности в чужбина. Това каза пред журналисти в Рим министърът на външните работи Кристиан Вигенин относно ситуацията в Украйна. Българският външен министър участва в конгреса на ПЕС във връзка с подготовката на партията за изборите за Европейски парламент през май.

По отношение на българското гражданство няма да предприемаме мерки, които да са насочени конкретно към българските общности ведна или друга държава, посочи Кристиан Вигенин. Но доколкото възникнаха проблеми с този въпрос, впрочем не за първи път, с министър-председателя Пламен Орешарски се договорихме в близките дни да съберем експерти и да направим преглед на действащите процедури, добави той. Външният министър отбеляза, че усложнената процедура е създала допълнително напрежение в няколко страни - на първо място в Македония, пише БТА.

От една страна трябва да гарантираме, че хората от български произход, които искат да получат българско гражданство, ще го получат, но също така трябва да гарантираме, че с българското гражданство не се злоупотребява, отбеляза Кристиан Вигенин.

Ще работим с украинската страна да бъдат приети компенсиращи мерки след отмяната на закона за използването на езиците на малцинствата като регионални езици, каза още външният министър. Той добави, че след реакция от България и от други страни в ЕС, в украинския парламент е създадена работна група по този въпрос и изрази очаквания той да бъде решен.

Според Вигенин сега всички усилия трябва да бъдат в посока да бъде окуражено новото правителство в Украйна да работи по начин, който да ангажира всички граждани на страната независимо от техния етнически произход, от техния език, т.е. посланията трябва да бъдат към обединение. Имаме своите притеснения за ситуацията в Крим, защото това е в непосредствена близост до Одеса и Одеския регион, където е концентрирана най-голямата частот българската общност, посочи той. Вигенин добави, че българската страна следи случващото се и е готова, според възможностите си, да реагира.

Българският външен министър се срещна в Рим с италианската си колега Федерика Могерини. Двамата са обсъдили предстоящото председателство на ЕС от Италия и общата работа за кандидатуратана Франко Фратини за генерален секретар на НАТО. Вигенин съобщи, че България и Италия ще обменят опит относно обучението на либийски военни.

Коментари Напиши коментар

26

Тъп

преди 6 години

А баш комунисти са си, моля Ви се! Не се отричайте от творенията си. И тези днес са същите комунисти, техните деца, мафии заводи днес все ги държат точно от ДС и армията хора.
Това което бе построено през комунизма го строи поколението родено и израсло по царско време със ресурси от СССР. Когато СССР фалира 89г. и когато активно стана поколението израсло и възпитано през комунизма - резултата е днешната катастрофа. И сегашното е червено всичко и ДПС и Атака са червени партии и бая от десните

25

Патриот

преди 6 години

Тези хора, които управляват България сега са бивши членове на партията по него време - ДА. Но самия Тодор Живков е казвал в много интервюта - Не бих членувал в нито една от тези нови партии ( след 1989та ). На него му е било пределно ясно, че всички ще го предадат и България ще бъде унищожена от тях. Това не са комунисти - това са национални предатели, които си показаха истинското лице след като Горбачов свали Тодор Живков и започна Перестройката в СССР и България.

24

Патриот

преди 6 години

Абе какви са тия изказвания по всички форуми против комунизма и комунистите. Един от вас живял ли е по него време, че да пише такива глупости. По него време България беше изцяло средна класа, нямаше бедни и нямаше богати. Частния бизнес беше против закона, както и безработицата. Армията ни беше около 360 000 активни и малко над 1 милион в резерв (привиквани на няколко години да си припомнят военното обучение ). Попитайте старите хора да ви обяснят някой неща за България, като вие не знаете.