Снимка: БТА

Правителството ще преразгледа процедурите за даване на българско гражданство на представители на българските общности в чужбина. Това каза пред журналисти в Рим министърът на външните работи Кристиан Вигенин относно ситуацията в Украйна. Българският външен министър участва в конгреса на ПЕС във връзка с подготовката на партията за изборите за Европейски парламент през май.

По отношение на българското гражданство няма да предприемаме мерки, които да са насочени конкретно към българските общности ведна или друга държава, посочи Кристиан Вигенин. Но доколкото възникнаха проблеми с този въпрос, впрочем не за първи път, с министър-председателя Пламен Орешарски се договорихме в близките дни да съберем експерти и да направим преглед на действащите процедури, добави той. Външният министър отбеляза, че усложнената процедура е създала допълнително напрежение в няколко страни - на първо място в Македония, пише БТА.

От една страна трябва да гарантираме, че хората от български произход, които искат да получат българско гражданство, ще го получат, но също така трябва да гарантираме, че с българското гражданство не се злоупотребява, отбеляза Кристиан Вигенин.

Ще работим с украинската страна да бъдат приети компенсиращи мерки след отмяната на закона за използването на езиците на малцинствата като регионални езици, каза още външният министър. Той добави, че след реакция от България и от други страни в ЕС, в украинския парламент е създадена работна група по този въпрос и изрази очаквания той да бъде решен.

Според Вигенин сега всички усилия трябва да бъдат в посока да бъде окуражено новото правителство в Украйна да работи по начин, който да ангажира всички граждани на страната независимо от техния етнически произход, от техния език, т.е. посланията трябва да бъдат към обединение. Имаме своите притеснения за ситуацията в Крим, защото това е в непосредствена близост до Одеса и Одеския регион, където е концентрирана най-голямата частот българската общност, посочи той. Вигенин добави, че българската страна следи случващото се и е готова, според възможностите си, да реагира.

Българският външен министър се срещна в Рим с италианската си колега Федерика Могерини. Двамата са обсъдили предстоящото председателство на ЕС от Италия и общата работа за кандидатуратана Франко Фратини за генерален секретар на НАТО. Вигенин съобщи, че България и Италия ще обменят опит относно обучението на либийски военни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase