снимка: Bulgaria On Air
fallback

Решението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на Изборния кодекс не беше изненада. Най-малкото то съвпада със становището на много неправителствени организации“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът Първан Симеонов.

Вчера стана ясно, че държавният глава ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от приетия Изборен кодекс. Мотивите на Плевнелиев са, че въпреки безспорно положителните стъпки, документът не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока.

„Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация, а по отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално", гласи становището на президента.

„Действително, изчистването на избирателните списъци от така наречените „мъртви души“ и улесняването на гласуването в чужбина са много важни въпроси, които отново не намериха своето решение в Изборния кодекс. И въпреки това, проектодокументът въвежда редица подобрения в системата, без да прави резки движения“, посочи Първан Симеонов.

Според него основният проблем при Кодекса е свръхочакванията, с които е натоварен. „Цяла година сме в политическа криза и почти непрекъснати протести, а масово исканията бяха за промени в Конституцията и рестарт на изборната система“, добави политологът.

Относно референдума за промяна на изборните правила Симеонов заяви, че общественото допитване се превръща в „горещия картоф“ в ръцете на управляващите. „Те много добре разбират, че ако има избори 2 в 1, това няма да е в тяхна полза, защото ще повиши значително избирателната активност, а това не е в тяхна изгода. Референдумът ще изостри още повече политическата надпревара“, каза още Първан Симеонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 10 години

Кодекса е съставен изцяло да обслужва БСП. И референдум трябва да има!

64

Вик

преди 10 години

Референдум трябвя да има! Стига са се крили БСП зад угодни, написани за тях закони!

63

григор

преди 10 години

аз съм ЗА референдума, искам да гласувам от дома си, бе да се разкарвам по секции и да се плаща и ангажират хиляди хора. Подписката трябва да успее.

fallback