Снимка: Булфото, архив

Службите за сигурност имат агенти сред депутатите в 42-то Народно събрание и стоят в основата на „брокерството на народни представители”, поне трима са били накарани да напуснат, твърди лидерът на РЗС, бивш депутат и председател на Комисията за борба с корупцията в предишния парламент по bTV.

Янев обаче отказа да посочи конкретни имена.

Според него от години спецслужбите кадруват в парламента и държат депутати в зависимост с тяхното минало, с роднините им. „Една част от напусналите години наред служат на спецслужбите, друга част са зависими от тях, на трета част им се предлагат директно пари, за да напуснат парламентарните групи и да станат дементни – да забравят откъде са тръгнали и с коя партия са влезли в НС”, коментира Яне Янев.

В същото време той предрече разразяването на грандиозен и безпрецедентен европейски скандал, „ако има депутати от спецслужбите”.

Той изрази възмущението си от заповед на министерството на финансите, подписана от ресорния министър Петър Чобанов, в която депутатите били „тарифирани като добитък на борсата”, защото в точка 7 е изчислена средната субсидия за един депутат за три месеца – 34 000 лв.

„Субсидията не е за народен представител, а за политическата партия, взела над 1%. Това е тежка порочна практика, която се прави незаконно от министъра на финансите”, смята Яне Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase