снимка: Bulgaria On Air

„Има реална опасност от ескалация на етническото напрежение на много места в страната днес не само в София“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът проф. Михаил Мирчев.

Припомняме, че днес започват възпоменателните чествания по повод 141 години от гибелта на Васил Левски. В столицата ще се проведат акции на ВМРО, митинг на "Атака", събитие на преподаватели от Софийския университет, антиправителствен протест #DANSwithme и официална церемония за почитането на паметта на Апостола.

Според Мирчев нарастващото напрежение е породено от дебатите за Изборния кодекс и по-конкретно - предложението на ДПС предизборната агитация да се води на език, различен от българския, при осигурен превод.

За мен това е абсолютно сепаратиско искане и то няма място в обсъжданията. Ако обаче народните представители успеят да изчистят и другите спорни точки в кодекса, съм оптимист, че ще успеят да го приемат навреме“, коментира политологът.

Според него новите изборни правила ще изчистят големите безобразия които бяха регламентирани през 2011 г. „Говоря за начините, по които се разнасят чувалите с бюлетините, как функционират комисиите, дали може да се подменят протоколи и кой и как печата бюлетини. Сега например депутатите приеха, че за предстоящите избори БНБ ще печата бюлетините, което е добро решение и вярвам, че дори и най-неграмотните избиратели ще могат без затруднения да дадат своя вот“, допълни Мирчев.

Той изрази надежда, че до 25 дни е възможно да има приет нов Изборен кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase