Снимка: Bulgaria On Air

След като на европейско ниво отпадна изискването на етикетите на хранителните продукти да се изписват съдържащите се в тях трансмазнини, проблемът може да бъде решен с въвеждането на национално законодателство в областта. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air д-р Йордан Войнов, бивш директор на Агенцията по храните и настоящ заместник-председател на Българската асоциация "Земеделие и храни".

По думите му обжалваната наредба за ограничаването на употребата на трансмазнини може да реши проблемите с безразборното слагане на растителни мазнини в млечните продукти. Според експерта този тип мазнини са изключително опасни за потребителите, ето защо трябва да бъдат взети незабавни мерки.

От своя страна евродепутатът от Комисията по обществено здраве в ЕП д-р Антония Първанова заяви пред Bulgaria On Air, че е дала предложението за изписването на трансмазнините на предната страна на опаковките на продуктите, за да могат гражданите да се ориентират по-лесно.

Трансмазнини се съдържат в маргарина, в някои видове бисквити и сладкарски произведения, но като цяло не бива всички тези продукти да бъдат набеждавани, че съдържат трансмазнини, защото не е истина. Първанова е категорична, че, ако това се случи, ще доведе до хаос на пазара, а той може да бъде избегнат чрез етикирането.

“Поради лобизъм падна гласуването в пленарна зала и цялото предложение отиде на договаряне с Европейската комисия и Европейския съвет”, коментира д-р Антония Първанова, подчертавайки, че лобират именно производителите на продукти с трансмазнини.

Според нея законодателството е ориентирано преди всичко към монополистите и големите производители, докато малките производители трудно успяват да отговорят на изискванията.

Повече по темата можете да научите от предаването "Брюксел 1" от 18 ч. по Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase