Снимка: архив, Булфото

Четири направления е съдържал механизмът за кадруване на ГЕРБ, станало ясно, след като депутатът от "Атака" Гален Монев намери документи със задължителни препоръки за назначения на държавни позиции.

Папките cu националистът открил в шкафове в наследено ведомствено жилище на парламента, в което преди него живеел бившият депутат от партията на Бойко Борисов и настоящ член на БАСТА Павел Димитров.

Пред bTV Таско Ерменков, който е шеф на анкетната комисия в парламента, която разследва случаите на грубо кадруване по времето на ГЕРБ, обясни, че след като надлежно прочел документацията, открил телефона на Димитров и му позвънил да го попита дали е оставил документи в обитаваното от него жилище.

Още по темата
"Бил оставил, но не знаел какви точно са", каза червеният депутат, който реши, че е време да обясни как точно е ставало избирането и назначаването на партийци от ГЕРБ на държавна служба.

По думите му административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов пускал до всички областни координатори справка, която да бъде попълнена с лица, подходящи за поемане на ръководни длъжности.

Справката се попълвала, връщала се при него, той я изпращал в министерствата и те назначавали.

Ерменков обясни и по какъв начин са били предлагани различните кандидати – по заслуги към партията, с осигуряването на помещения за срещи, даже имало и предложен за чиновник, който на партийни сбирки осигурявал анимация. Депутатът тук се запита какво ли означава това и си отговори: "Може би им е осигурявал мажоретки!"

Комисията му вече била проверила над 300-400 случая и на почти всички от предложените кандидати им е била осигурена чиновническа служба. Такива назначения имало в Сметната палата, Държавния резерв, в митниците, даже във Филхармонията във Варна.

Единственият министър, който отказал кадруването, пък бил Тотю Младенов.

Таско Ерменков каза още, че националистът Гален Монев продължавал да носи в комисията още папки с документи, след като разчистил и други етажерки в шкафа.

"Това не е от разсеяност, съзнателно оставих тези документи. Оставил съм папките, защото това бяха чернови от законопроекти, по които съм работил в комисиите. Сметнах, че е е по-добре да ги оставя на колегите, вместо да ги изхвърлям", коментира на свой ред Павел Димитров и призна, че навремето, когато се е нанасял във ведомственото жилище, също бил наследил едни папки, които му били много полезни.

Димитров допълни, че винаги се е противопоставял на механичната смяна в администрацията на качествени професионалисти с политически назначения.

Таско Ерменков го допълни, че смяната на администрацията е полезен, но и болезнен процес, защото един чиновник се гради с години.

На въпрос дали временната комисия трябва да стане постоянна, за да обхване периоди и на други управления, не само това на ГЕРБ, Ерменков коментира: "Винаги съм се учудвал на възможностите на журналистите да си задават отговори".

Според него има необходимост от орган, който да гарантира устойчивост на администрацията, "нещо като комисия по защита на администрацията", а и имало и воля за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase