Пламен Орешарски в Стара Загора. Снимка: БТА

„Щом е успявал предният кабинет да сътрудничи, и ние ще се опитаме по същия начин. Последният подпис е на Бойко Борисов“. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос как ще върви сътрудничеството със Северна Корея при посещението си в Стара Загора.

Както Dnes.bg писа, управляващи и опозиция си разменят задочни реплики от вчера, когато Министерският съвет реши да си сътрудничим с КНДР в областта на културата, образованието и науката.

Още снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска във Facebook оставката на кабинета. По-рано днес външният министър Кристиан Вигенин обясни в телевизионно интервю, че това са тригодишни програми, които се възобновяват и това е направило и правителството на ГЕРБ през 2010 година.

Още по темата

Днес пък Борисов заяви, че споразумението със Северна Корея датира още от 1970 година, а депутати от ГЕРБ коментираха, че ситуацията в КНДР е доста по-различна, отколкото преди три години.

По другата проблемна тема от последните дни – блокадата на границата и спора с Турция за разрешителни, Орешарски изтъкна, че в този чисто търговски спор от самото начало правителството се е стремяло да защити интересите на нашите превозвачи, както и да поддържаме добросъседските отношения с Турция.

„Необходими са преговори до трайно уреждане на въпроса, а не да изникне следващата година отново“, смята Орешарски, цитиран от правителствената информационна служба. Премиерът отбеляза, че настояването на българската страна е да се избърза със срещата на министерско ниво и затова сме предложили тя да е на място, което турската страна определи.

Управляващите готвят по-добри регулации на търговските вериги на база на добри европейски практики. Орешарски заяви, че това няма да става по никакъв административен начин. Той изтъкна добрите търговски практики и недискриминацията на каквито и да е вносители и производители – „нещо, което се случва като че ли от време на време“.

Министър-председателят и министърът на отбраната Ангел Найденов присъстваха на тържествената церемония в Стара Загора по посрещането на военнослужещите от 25-ия контингент от въоръжените сили на България, завършил мисията си в рамките на операцията на Международните сили за поддържане на мира и сигурността в Афганистан.

Премиерът благодари на бойците за професионализма и всеотдайността при изпълнение на задачите. "Горди сме с отличните оценки, които получихме за вас от международните ни партньори, защото вие ни утвърдихте като сериозен, предвидим и желан съюзник", изтъкна Пламен Орешарски.

В България се завърнаха 431 военнослужещи. В състава на контингента има и 16 жени, като 7 от тях са изпълнявали задачи в охранителната рота на летище "Кандахар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase