Снимка: Reuters

Писмото на Европейската комисия (ЕК), с което тя е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по Оперативна програма „Околна среда”, е базирано на констатациите в предварителния одитен доклад на ЕК от одитната мисия през септември-октомври 2013 година, заявиха от МОСВ.

В писмото се изброяват вече констатираните в писмата от края на миналата година слабости в системите за управление и контрол в областта на обществените поръчки, се посочва в още в съобщение на Министерството на околната среда и водите по повод на изпратеното писмо от ЕК през тази седмица.

Още по темата

Както Dnes.bg съобщи, Европейската комисия е потвърдила, че е изпратила по-рано през тази седмица писмо до България с предупреждение, че може окончателно да прекрати плащанията по оперативната програма "Околна среда". През ноември миналата година беше прекъснат временно достъпът до фондовете по програмата.

Информацията е потвърдила Ширин Уилър - говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. По нейните думи новото писмо означава, че технически решение за спирането на средствата е възможно в идните месеци, ако проблемите, установени от ЕК, които засягат процеса по обществените поръчки и контрола над системата за управление на програмата, не са намерили задоволително решение.

След като изпратеното през тази седмица писмо от генералната дирекция "Регионална политика" на ЕК бъде преведено на български, властите в София ще разполагат с два месеца, за да отговорят и да покажат, че са предприели  мерки.

От МОСВ отбелязват, че се изисква националните органи да предоставят информация за предприетите корективни мерки. Екипът  на МОСВ и Управляващия орган на ОПОС са разработили план за действие с мерки, насочени към възстановяване на плащанията от ЕК, който е в процес на изпълнение от края на миналата година.

Планът е представен пред националния одитен орган (Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз") към Министерството на финансите и в Централното координационно звено в администрацията на Министерския съвет.

След изпълнение на корективните мерки и тяхното потвърждение от страна на одитния орган и службите на ЕК, следва плащанията  по оперативната програма да бъдат възстановени, се посочва в съобщението на МОСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase