Снимка: Булфото
fallback

За участие в местни избори, гласоподавателят трябва да има настоящ адрес поне шест месеца преди вота в съответното населено място. Това решиха депутатите с окончателното приемане на текстове от Изборния кодекс.
 
БСП в крайна сметка се отказа от първоначалната си идея ЦИК да е изцяло експертна и парламентът реши, че Народното събрание ще избира ръководството й, а членовете ще се назначават с указ на президента по предложени на политическите партии или коалиции.„

Депутатите приеха още, че предложения за членове на комисията могат да правят депутатите, парламентарните групи и партиите, които имат евродепутати. Такова право ще имат и неправителствени организации, които са наблюдатели на изборите, но техните предложения ще са до народните представители.

Комисията ще е постоянно действащ орган с мандат на членовете й от пет години. Към нея ще се създаде Обществен съвет от представители на неправителствени организации, които са участвали като наблюдатели на избори.

Председателят на ЦИК ще получава месечна заплата, колкото един министър, а заместниците му и секретарят  90 на сто от неговото възнаграждение.

Депутатите решиха още, че за участие в избори за народни представители и за президент партиите ще внасят депозит в БНБ в размер на 2 500 лв., коалициите – 5 000 лв., а инициативните комитети – 100 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

email

преди 10 години

Е, щом за кмет се иска 6 месеца уседналост то за парламент и президент трябва да са 12... така мисля, че е честно и редно... нали?

17

Селянин

преди 10 години

Край на селянията по новия адрес ще съм гъзарче от града.Аре бегай бе къв селянин виж адресната регистрация -филибето майна

16

Индианец

преди 10 години

Е па лошо няма че си гласум и че съм софиянче по адрес

fallback