Анелия Клисарова Снимка: архив, БТА

Около 2000 лева кредит вземат студентите за плащане на студентски такси. За издръжка средната стойност на кредита е около 3000 лева, съобщи просветният министър Анелия Клисарова след заседанието на Министерския съвет.

40 млн. лева ще отпусне кабинетът за гаранции при студентското кредитиране за 2014 г. Парите са в същия размер като миналата година. Четири банки в момента дават заеми на млади хора за тяхното висше образование.

Студентското кредитиране е част от политиката повече млади хора да бъдат включени във висшето образование и да го завършат. При тях безработицата е 4.5%, коментира Клисарова.

Тя припомни, че в стратегията за развитие на висшето образование 2014-2020 година е заложена целта около 36% от българите във възраст 20-35 години да са висшисти.

Взетите кредити за образование от студенти са 13 734 от 2010 година, когато възможността беше законово регламентирана, до момента. Тази година се погасяват 1094 заема.

Лихвите са до 7%. Кредитите започват да се плащат от младите хора след завършване на образованието и започване на работа. Анкета сочела, че месечната удръжка от заплатите им е между 50-100 лева.

Клисарова уточни, че студентът сключва договор с висшето училище и така се гарантира, че той ще изплати заема.

Министърът съобщи, че с решение на правителството ще се увеличи субсидията на държавните висши училища с 21.4 млн. лева. Парите са за издръжка на обучението, която е основно свързана с качеството, подчерта Клисарова.

С 5.4 млн. лева от тях ще бъдат стимулирани педагогическите, природните, техническите и инженерните науки. Така издръжката на един студент в тези специалности ще се повиши, за да бъдат стимулирани университетите да отпуснат повече места в тях.

Като една от мерките за качество министърът посочи съотношението на броя на студентите на един преподавател. У нас на 18 студенти се пада един преподавател, счита се, че оптималното съотношение е 5-6:1.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase