Вицепремиерът Даниела Бобева Снимка: архив, Булфото
fallback

Проблемът с българските превозвачи още не е намерил решение, стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева, която представи пред депутатите информация във връзка със ситуацията.

Бобева посочи, че в областта на автомобилния транспорт двустранните отношения са регламентирани от спогодба между България и Турция, подписана през 1977 г. Говорим за доста остаряла правна рамка на взаимоотношенията между двете страни в тази област, коментира тя.

Съгласно спогодбата компетентните органи определят годишен контингент от разрешителни. За последен път контингентът е договорен е през 2012 г.

В случай, че и двете страни са съгласни с този контингент, той се смята за предварителен контингент, валиден и за следващата календарна година. По настояване на българската страна по време на двете заседания на смесената българо-турска комисия по международен автомобилен транспорт през септември 2013 г. в дневния ред беше включен въпросът за определяне на контингента от разрешителни за 2014 г. Тоест ние не се съгласихме с предвидения контингент през предходната година, поради което пожелахме да има среща на двустранна основа, посочи вицепремиерът.

За съжаление, и двете срещи приключиха, без да бъдат подписани протоколи, без да бъде определен контингентът за разрешителни за 2014 г. , каза Даниела Бобева.

Тя посочи, че през ноември 2013 г. българската страна отново е поставила въпроса за провеждане на среща във възможно най-кратък срок, на която да бъде определен броят на разрешителните за 2014 г.

По своя инициатива през ноември 2013 г. турската страна е изпратила част от разрешителните, договорени през 2012 г. Спазвайки принципа на реципрочност, българската страна е предоставила същото количество разрешителни. В знак на добронамереност на 20 януари 2014 г. българската страна е предоставила още 10 000 броя транзитни за нуждите на турските превозвачи. Турската страна информира, че при непредоставяне на половината от договореното през 2012 г. транзитни разрешителни до 30 януари едностранно ще обяви за невалидни предоставените разрешителни за българските превозвачи и че среща може да се проведе само ако българската страна й предостави тази бройка, половината от предвидените за 2012 г. разрешителни. На 30 януари турската страна обяви за невалидни предоставените разрешителни за българските превозвачи, като ответна мярка българската страна обяви за невалидни разрешителните за турските превозвачи, припомни Бобева.

Тя обяви, че се е срещнала с организациите на превозвачите, които настояват българската страна да не предоставя целия размер на разрешителните, докато турската не седне на масата на преговорите, за да се договорят квотите за 2014 г.

Двете организации на превозвачите – на турските и българските имат среща утре, на която се надяваме да бъдат постигнати някакви договорености, заключи тя.

Коментар по темата от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев, може да видите във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Pimk

преди 10 години

Pimk pomiari

20

Pimk

преди 10 години

A kakvo stana s peshterskata firma probila blokadata

19

Pimk

преди 10 години

Ne dosegaemite v transporta pimk i petko angelov.razigraxa ciala darjava .

fallback