Снимка: БТА
fallback

Очаквано правителството на Пламен Орешарски оцеля и при третия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

„За” свалянето на кабинета гласуваха всичките 93-ма депутати от ГЕРБ, 116 от БСП и ДПС бяха „против”, а 8-те народните представители от „Атака”  гласуваха „въздържал се”.
 
Както и при предишните два вота, премиерът Пламен Орешарски благодари на депутатите, които са подкрепили правителството, както и на опозицията за критиките, с които обеща да се съобрази.

„Общата цел на всички в тази зала е подобряване на сектора сигурност, макар че повечето от аргументите бяха като че ли самокритика към предходния мандат”, заяви той.
 
Както и по време на дебата по вота преди ден, ДПС и БСП акцентираха върху провалите на управлението на ГЕРБ.  

В обяснение на отрицателен вот червеният депутат Петър Курумбашев  напомни за случая с подслушваните лекари от Горна Оряховица, които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов нарече убийци.

Oще по темата
„В тази зала се намира единственият политик, който е обвинил български медици в умишлено убийство и то от тази трибуна”, коментира социалистът.

Изненадващо лидерът на ДПС Лютви Местан благодари на вносителите на вота от опозицията. Според него той е бил нужен, за да може обществото да сравни двата модела на управлението на сектора сигурност – по времето на ГЕРБ и сега. 

Местан за пореден път обвини бившите управляващи, че са превърнали МВР в основния инструмент за насилие върху политическите  им опоненти, бизнеса и гражданите.

„Тази концепция се сблъска с това, което олицетворява вицепремиерът Цветлин Йовчев – ролята на МВР като защитник на правата и свободите на хората. Продължете в този дух, г-н Йовчев, г-н Орешарски”, заключи Местан.

След него и лидерът на БСП Сергей Станишев продължи в този дух на критики и обвинения.

„Няма как идеологът и организаторът на репресивната полицейска държава да внася такъв вот. Твърде пресни са спомените в цялото общество за безпочвените обвинения, за показните акции, за произнасянето на присъди от трибуната на парламента и в публичното пространство”, нападна той.
 
Според него пресен е и споменът за опита за „подчинение на съдебната система, за рекетирането на бизнеса, за обявяването за злодей на всеки, който дръзне да се противопостави на Цветанов и Борисов.
 
„Именно сферата сигурност, в която се смяташе, че са най-силни, се оказа най-големият провал на кабинета на Борисов”, обобщи соцлидерът. 

Dnes.bg припомня, че първият вот на недоверие към кабинета "Орешарски" в началото на октомври миналата година беше за провал в инвестиционното планиране. Тогава обаче опозицията не се регистрира в пленарна зала и не участва в дебата. Целта на депутатите от ГЕРБ беше да покажат, че парламентът не може да функционира в отсъствието на "Атака”, а по същото време националистите бяха на посещение в чужбина.  Въпреки това в крайна сметка вотът не мина.

Вторият, внесен в края на същия месец, беше заради регионалната политика и отново отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

МАРИ

преди 10 години

Тия как са си стиснали ръцете все едно ще са вечни министри.А пък той миличкия м-р на вътр.работи никога нищо не знае и не чува, но пък бърза да се обади на Статишев,че Волен- е буйствал в самолета за Варна,Изобщо пълна порнография. Как не ги е срам тия ***,облечени с власт само да се хилят.Но със сигурност това високо самочувствие което демонстрират ще им изиграе лоша шега.

151

Анонимен

преди 10 години

Как ще мине при тази глутница от крадци, гладни за още. Ще манипулират до дупка. Ще сипят омраза и ще обвиняват за всичко ГЕРБ, все едно ги е нямало тях предишните 20 години. Ненакрадоха се, ненаядоха се, неналъгаха се. Ще си отидат скоро, но дано не избягат с откраднатото, както ставаше досега. Докато мишоците се налудуват, танцуват Бисеров, Станишев, Местан, Й. Цонев, Бареков, Манолова, К. Нинова, Как хубаво свири Пеевски. Какви чудни акробатики прави Сидеров. Отвратителни са с техните седенки

150

уса

преди 10 години

Циркът наречен Български политически елит продължава с пълна сила .Нима си мислите че някой от тези хора може с ръка на сърцето да гласува за затваряне на парламента без значение дали управляващи или опозиция отговорът е НЕ естественно .Жалко много жалко и Бог да пази Българите не България защото такава държава няма вече 25 години .Преди беше щат на СССР сега е земя населена с неграмотни роми с корумпиранни политици и алчни олигарси

fallback