Снимка: БТА

Очаквано правителството на Пламен Орешарски оцеля и при третия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

„За” свалянето на кабинета гласуваха всичките 93-ма депутати от ГЕРБ, 116 от БСП и ДПС бяха „против”, а 8-те народните представители от „Атака”  гласуваха „въздържал се”.
 
Както и при предишните два вота, премиерът Пламен Орешарски благодари на депутатите, които са подкрепили правителството, както и на опозицията за критиките, с които обеща да се съобрази.

„Общата цел на всички в тази зала е подобряване на сектора сигурност, макар че повечето от аргументите бяха като че ли самокритика към предходния мандат”, заяви той.
 
Както и по време на дебата по вота преди ден, ДПС и БСП акцентираха върху провалите на управлението на ГЕРБ.  

В обяснение на отрицателен вот червеният депутат Петър Курумбашев  напомни за случая с подслушваните лекари от Горна Оряховица, които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов нарече убийци.

Още по темата
„В тази зала се намира единственият политик, който е обвинил български медици в умишлено убийство и то от тази трибуна”, коментира социалистът.

Изненадващо лидерът на ДПС Лютви Местан благодари на вносителите на вота от опозицията. Според него той е бил нужен, за да може обществото да сравни двата модела на управлението на сектора сигурност – по времето на ГЕРБ и сега. 

Местан за пореден път обвини бившите управляващи, че са превърнали МВР в основния инструмент за насилие върху политическите  им опоненти, бизнеса и гражданите.

„Тази концепция се сблъска с това, което олицетворява вицепремиерът Цветлин Йовчев – ролята на МВР като защитник на правата и свободите на хората. Продължете в този дух, г-н Йовчев, г-н Орешарски”, заключи Местан.

След него и лидерът на БСП Сергей Станишев продължи в този дух на критики и обвинения.

„Няма как идеологът и организаторът на репресивната полицейска държава да внася такъв вот. Твърде пресни са спомените в цялото общество за безпочвените обвинения, за показните акции, за произнасянето на присъди от трибуната на парламента и в публичното пространство”, нападна той.
 
Според него пресен е и споменът за опита за „подчинение на съдебната система, за рекетирането на бизнеса, за обявяването за злодей на всеки, който дръзне да се противопостави на Цветанов и Борисов.
 
„Именно сферата сигурност, в която се смяташе, че са най-силни, се оказа най-големият провал на кабинета на Борисов”, обобщи соцлидерът. 

Dnes.bg припомня, че първият вот на недоверие към кабинета "Орешарски" в началото на октомври миналата година беше за провал в инвестиционното планиране. Тогава обаче опозицията не се регистрира в пленарна зала и не участва в дебата. Целта на депутатите от ГЕРБ беше да покажат, че парламентът не може да функционира в отсъствието на "Атака”, а по същото време националистите бяха на посещение в чужбина.  Въпреки това в крайна сметка вотът не мина.

Вторият, внесен в края на същия месец, беше заради регионалната политика и отново отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase