Според Манолова има по-добър баланс между партиите в ЦИК. Снимка: БТА

"Въпреки европрепоръките новият изборен кодекс ще важи за евровота", информира "Сега". Изборното законодателство не бива да се променя поне година преди гласуването, тази категорична позиция заявиха ОССЕ и Венецианската комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа. Това означава, че "кодексът на Фидосова", както го нарече преди дни зам.-шефът на парламента Мая Манолова, няма как да бъде отменен три месеца преди 25 май.

От думите на Манолова обаче се разбра, че управляващите твърдо са решили да проведат евроизборите по новия кодекс и ще зачетат само част от препоръките. Според нея някои от забележките са изпълнени, като например постигането на по-добър баланс между партиите в ЦИК. За основната критика зам.-председателят на парламента не каза нищо.

"Дума" продължава темата с разясненията, че Венецианската комисия е препоръчала на страната ни да се откаже от машинното гласуване на евровота, защото това би създало проблеми и затруднения при упражняването на правото на избор. В становището на европейската институция има забележки по текстовете, отнасящи се до гласуването на затворници и на българите с двойно гражданство. Мая Манолова уточни, че становището от Брюксел е пристигнало в петък ( 07.02.2014 г. ) и все още продължава пълният му превод от английски, но резюмето вече е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase