Снимка: Bulgaria On Air

От изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод задочния спор между Цветан Цветанов, депутата от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров личи дистанция спрямо бившия министър на вътрешните работи, каквато не сме виждали през последните 5-6 години. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

В днешното си изказване бившият премиер обясни, че е изключително грешно и недопустимо да се атакуват институциите и техните ръководители. Борисов призова партиите и политиците да спрат да се плашат и да прехвърлят неудачите си към прокурорите, защото България не е прокурорска държава.

Според Безлов разказът на Делян Пеевски, в който се посочва, че Цветанов е оказвал натиск върху главния прокурор за назначения, в много отношения е създал проблем за Сотир Цацаров, а полемиката за това как точно се влияе на главния прокурор е в рамките на политическата игра.

По повод последната специализирана полицейска операция във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност, която Цветанов нарече “Безпомощност”, Безлов заяви, че рационалното използване на жандармерията се обсъжда отдавна

“За да върши работа, тя не просто трябва да се снима и да си говори с бабите, а да ѝ се даде допълнителен ресурс, за да се справи с битовата престъпност, която опустошава някои райони на страната”, категоричен е експертът. По думите му този проблем стои от повече от 20 години и може да бъде решен, ако жандармерията работи със следователи и ако разполага с аналитична информация.

Безлов разкри, че битовата престъпност продължава да е толкова сериозно препятствие, тъй като има малцинства, които са силно свързани с политическото влияние, тъй като осигуряват изборни гласове през годините.

По темата за бежанците в България експертът каза, че експлозия от влизащи хора в страната е предполагала да се вземат мерки още през септември миналата година, но те са закъснели с няколко месеца.

“Хората започнаха да си мислят, че има политически договор и възникна въпросът дали България не беше използвана под някаква форма, защото скоро след това Турция сключи споразумение с Европейския съюз”, заяви Тихомир Безлов.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase