Снимка: Булфото, архив
fallback

Лихвите на ипотечните кредити ще се вдигнат, ако недомислиците с измененията на Закона за потребителския кредит влязат в сила, твърдят от „България на гражданите“.

Предложението на БСП и ДПС е политически флирт с потребителите и представлява перфектен лост за оскъпяване на ипотечните кредити, заяви Бисер Манолов от икономическия екип на партията, съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

Като странични ефекти от реакциите на банките по повод измененията в Закона за потребителския кредит Бисер Манолов посочи, че предстои намалено търсене на ипотечни кредити и падане на цените на жилищните имоти, младите хора и семейства ще имат ограничени възможности за теглене на кредити при новите условия, може да се очаква нова криза в строителния бизнес и нови загуби за банковата система от „лоши кредити“, дадена на строителни предприемачи.

По думите на Манолов, държавата също е „страна“ по договора между потребителя на един кредит и банката му, и със свои действия, какъвто е случаят със Закона за потребителския кредит, може да предизвика
влошаване на бизнес климата.

Като аргумент той посочи, че следствие на промените, които ЗИД на Закона за потребителския кредит предвижда, ако  банката прогнозира спад на недвижимите имоти, ще завиши изискванията за самоучастие на кредитополучателите до 30% - 50 %, което ще е непосилно за хората и така ще се стигне до спад на ипотечните кредити.

Кредитити ще се оскъпят, прогнозира Манолов и добави, че банките не биха допуснали загуби и така крайната цена от всички тези мерки пак се плаща от потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

До пак до 35

преди 10 години

Като теглиш 70 000 след 20 години ще върнеш 150 000, звучи кофти, ама хайде помисли: Живееш 20 години на квартира и в същото време отделяш пари да купиш жилище... колко пари ще дадеш за наеми, колко ще струва това жилище след 20 години (преди 20 години 3стаен до морската беше 40 000$, сега е 100 000$... навремето наема му беше ,200$ на месец, сега - незнам колко е, но не е по малко. И не работя в банка.. инженер съм - такива в банките не им трябват :)

35

Анонимен

преди 10 години

Ако банките не вдигнат лихвите, вложителите ще почнат да теглят и накрая банките ще останат кухи финансови пирамиди с купища раздадени заеми, които държавата ще трябва да изплаща с хиперинфлация.

34

Анонимен

преди 10 години

До gtf (38) ТОЧНО! Не вземай кредити - прецакай банката....

fallback