Цветлин Йовчев. Снимка: архив, БТА

Действията на полицията по време на протестите отново скараха „Атака“ и вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Националистите бяха задали редица въпроси по темата и обвиниха ръководството на МВР в задкулисни договорки.

Народът е като зайче, което трепери като пред питон пред протестиращите, заяви зам.-председателят на ПГ на "Атака" Павел Шопов.

"Не сме зайчета", отсече Йовчев. Всичко, което е трябвало да бъде направено, е било направено. Ще продължим по същия начин да спазваме закона. Така трябва да бъде в една правова държава, каза той.

Осем разследвания по досъдебни производства текат в Софийската градска прокуратура за действия по време на протестите. Спрени са други две. 33 бързи производства са образувани в полицейските управления в София.

Политическото и професионалното ръководство на МВР правят и ще продължават да правят всичко, за да гарантират живота и здравето, и спокойствието на гражданите, заяви Йовчев.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров зададе въпрос за „вандалщината и хулиганството, които се вихриха в центъра на София месеци наред“. По време на парламентарното си питане той извади и „снимков материал“. Сидеров не остана доволен от отговора на Йовчев.

Само пред централата на "Атака" имаше 800 повода за досъдебни производства, каза Сидеров. Той отново обвини вътрешното ведомство, че е имало необяснима толерантност към протестиращите, които нарушавали обществения ред. Сидеров заподозря задкулисни договорки между ръководството на МВР и организаторите на протестите.

В СДВР са образувани 13 досъдебни производства за престъпни деяния спрямо служители на МВР, едно е спряно, второ е изпратено с мнение за спиране.

Резултатът е мизерен, отсече Шопов.

Йовчев отговаря и на въпроси за окупацията на Софийския университет. Националистите обвиниха МВР, че не е предприело никакви действия. Йовчев веднага припомни, че във висшите учебни заведения има автономия и органи на реда могат да влизат само с разрешение на ректора или при неотложни обстоятелства.

На тел. 112 е бил подаден сигнал от името на проф. Илчев с искане МВР да се намеси и да спре окупацията. Цветлин Йовчев определи това като провокация. Този сигнал е дошъл ден преди посещение на ЕК у нас. Според вътрешния министър това е щяло да бъде опит да бъдат представени действията на МВР като нарушения на гражданските права и автономията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase