Министър Хасан Адемов. Архив: Булфото

Трудов договор с условия за стажуване са новите промени в Кодекса на труда, приети днес на първо четене в парламента. Социалният министър Хасан Адемов обясни, че това е част от изпълняването на младежката гаранция и опосредстването на пътя между образование и бизнес.

С новия договор се дава гаранция за трудовите и осигурителните права за тези, които предстои да преминат професионална квалификация в условията на реална работна обстановка. По новите договори ще могат да се наемат младежи до 29 г. със средно или професионално образование, като условието е те да не са наемани на трудов договор досега.

Младежите ще се наемат за стажуване на длъжности, които съответстват на придобитата от тях квалификация или специалност, за срок от 6 до 12 месеца.

Продължителността на стажа и възнаграждението ще се договарят между страните по договора. В 14-дневен срок след края на стажа работодателят ще издава препоръка, с която младежът да удостовери придобитите умения пред бъдещи работодатели. Това прави лицето по-конкурентоспособно, смята Адемов.

Работодателят се задължава да обучи стажанта в реална работна среда, обясни още министърът. Няма да може да се сключва повече от веднъж такъв договор с едно и също лице.

Друго изменение предвижда работодателите да отчитат пред Инспекцията по труда положения извънреден труд веднъж годишно, а не както досега - всяко полугодие. Предлагат се и промени, свързани със служебното заличаване на подадени уведомления за сключени трудови договори.

От ГЕРБ се възмутиха, че сегашният Министерски съвет е откраднал техния кодекс. От опозицията обясниха, че години наред са работили по програми за младежка безработица.

"Над 30 000 млади хора намериха работа през последните три години. На база опита, който се натрупа, ние предложихме тези промени. Те откраднаха едно нещо, което ние направихме. Всичко, което се предлага от ГЕРБ, се отхвърля независимо дали е хубаво, или лошо. Този законопроект е нашият законопроект“, заяви Тотю Младенов.

Той обясни, че между първо и второ четене ще бъдат внесени много поправки от опозицията, защото има пропуски в така приетите текстове.

Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроекта за промени в Кодекса на труда, внесен от ГЕРБ. С измененията се предлагаше работодателите да могат да сключват договори за стажуване с младежи, които все още се обучават в средни или висши училища.

Адемов обясни, че проектът на ГЕРБ отразява един по-ранен етап от работата на експерти от Министерството и социалните  партньори. По думите му записаните като вносители от ГЕРБ нямат никакъв принос към текстовете. Адемов посочи, че най-важната причина да не бъде подкрепен законопроектът на ГЕРБ е препоръката на Съвета на Европа, че стажантските договори трябва да обхващат тези, които вече са завършили средно и висше образование.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase