Лютви Местан Снимка: архив, БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи внесения трети вот на недоверие от ГЕРБ като несъстоятелен. Както Dnes.bg вече писа, днес опозицията поиска вот заради провал на кабинета в сектор "Сигурност".

Аз вече коментирах несъстоятелността на вота на недоверие, поискан от Борисов и Цветанов по проблемите на сигурността, защото точно тук провалът на ГЕРБ е най-тежък, заяви Местан. Той обясни, че председателят на ГЕРБ и неговият заместник Цветан Цветанов се свързват с полицейщина, насилието върху българските граждани, рекета върху бизнеса, подслушванията. Според Местан те са превърнали в практика на преследването на политическите опонент.

Трябва да се чуят тежките истини и за наследството и за онова, което кабинетът "Орешарски" провежда като политика в тази сфера, заяви още лидерът на ДПС.

Още по темата
Той обясни, че не се притеснява, че този вот може да доведе до крайни резултати като оставка на вътрешния министър Цветлин Йовчев или падане на правителство.

Нямаме притеснения. Българската Конституция прави сравнително лесно избирането на един кабинет, но механизмите за свалянето на един кабинет са по-трудни, по-тежки. Вносителите на вота трябва да съберат 121 гласа "за" - нещо, което не виждам как ще се получи дори при това крехко съотношение в НС, обясни Местан.

Лидерът на ДПС отказа да коментира появилите се информации, че почетният председател нта ДПС Ахмед Доган е поискал партията да вземе поне 4 мандата на предстоящия евровот.

Тук става въпрос за дефиниране на целите на всяка политическа сила. Ние имаме за цел минимум да съхраним представителството в ЕП, заяви той.

Местан отново разкритикува идеята за изцяло мажоритарен вот, като обясни, че това ще доведе до изключително изкривяване на резултата и до ликвидирането на малките партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase