Зам.-министърът на МВР Васил Маринов. Снимка, архив, Булфото

Това е най-социалният закон за МВР досега. Това се похвали зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Днес новият Закон за МВР мина на първо четене през социалната комисия в НС. Първото обсъждане на новия закон е било със синдикатите.

Маринов обясни, че служителите на вътрешното ведомство ще могат да изработват до 70 часа извънреден труд. Това е увеличение спрямо досега действащия закон за МВР, който регламентираше 50 часа извънреден труд.

По искане на синдикатите ще се разреши на лица, които осъществяват спортна дейност или например като хоби се занимават с пчеларство, да могат да работят в МВР. Маринов обясни, че сега има случаи на хора, които заради пчеларство са били освобождавани от МВР.

Запазва се конкурсното начало в МВР, но с две изключения. Те ще се правят за курсанти от висшите учебни заведения, които са били обучавани за нуждите на МВР и за лица, които са работели в държавни служители в службите.

Работещите на трудов договор ще могат да се возят безплатно в градския транспорт. Нощният и извънреден труд ще се заплаща по-високо. Маринов увери, че МВР ще може да се справи с тези нови разходи, без да се налага актуализация на бюджета.

Галентин Грозев от синдикален алианс „Сигурност“ обясни, че подкрепя закона. Ние не се молим за социални помощи, а за достойно заплащане, заяви Грозев. Той отправи призив към политическите партии да подкрепят законопроекта.

Маринов мотивира приемането на новия Закон за МВР с многобройните промени, които са правени в старите текстове.

Нарушена е систематиката и цялата структура, поради което се наложи създаване на проект на нов закон, обясни Маринов. Новият закон има за цел да разграничи и професионалните и политически дейности в МВР.

Главният секретар ще бъде с мандат и ще се назначава от МС по предложение на министъра. Дебатът не мина и без политически нападки. ГЕРБ веднага попитаха как точно ще стане преструктурирането, от което ще дойдат средствата за новите социални разходи.

Например ще подслушваме по-малко, обясни Антон Кутев от левицата.

Нямате финансов ресурс за това, което предвиждате, категоричен бе бившият социален министър, сега депутат от ГЕРБ, Тотю Младенов.

Маринов от своя страна обясни, че гражданите ще бъдат по-добре защитени, защото служителите ще работят по-добре, когато са по-добре социално обезпечени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase