Председателят на БСП при влизане за КСНС. Снимка: Булфото

Становището на Консултативния съвет беше прието с широко единодушие, което е добре за държавата, каза лидерът на БСП Сергей Станишев след края на КСНС при президента.

Консултативният съвет за национална сигурност при президента беше по темата „Стратегическите приоритети на Република България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014–2020 г.”

Още по темата
По думите на Станишев съветът е извел много по-ясни приоритети в сравнение с първоначалния проект, където имало твърде много приоритети, което означавало, че няма приоритети.

Това споразумение към днешния етап е много по-добро от първоначалния вариант и това е становището на Европейската комисия, допълни лидерът на левицата.

Той обясни, че близо 1 млрд. евро са планирани за мерки за заетост, квалификация, борба за бедността. „Това е много важно, без да се подобрява качеството на живот на хората, доходите, инфраструктурата не върши достатъчно работа“, аргументира се Станишев.

Неговото мнение е, че за първи път има такива Оперативни програми в проекта, насочени към образование, иновации, наука. "500 млн. евро са предвидени за тези ОП, което е много важно, ако искаме да имаме конкурентна икономика и ако искаме да догонваме действително ЕС. Освен това за здравеопазване са предвидени 200 млн. евро, което е в тежък дефицит към този момент. Затова проектът на споразумение е много по-зрял в сравнение с това, което имаше България през пролетта на миналата година. Свършена е огромна работа. Комисията има положително отношение към този проект”, обясни Станишев.

Станишев смята, че трябва да се продължи в този диалогичен режим, да се финализира споразумението, да се уточнят Оперативните програми, за да започне и договарянето за финансовия период, в който се намираме.
Това не е само въпрос на добрата воля на правителството, тъй като и ЕК се намира в предизборна среда. Това трябва да се отчита и правителството трябва да положи много усилия, каза още Сергей Станишев.

Сергей Станишев счита, че е налице възможност редица оперативни програми, по които има много висока степен на одобрение, да започнат да се реализират с договаряне по отделни проекти още преди финалното споразумение, за да няма забавяне в договарянето.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase