Снимка: Reuters

Докладът на Европейската комисия е обективен, конкретен и достатъчно ясен. Това е позицията на Бойко Великов, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по повод публикувания доклад на Еврокомисията за борбата с корупцията.

Вчера беше разпространен докладът на ЕК за корупцията в 28-те страни членки на ЕС, според който страната ни е сред първите в Европа по корупционни практики.

Още по темата
Становището на Великов е, че докладът показва задълбочено познаване на проблемите в областта на превенцията и противодействието на корупцията. Достатъчно реалистично са представени състоянието на законовата уредба, дейността на институциите и мерките от страна на властите в България, пише в позицията, изпратена до медиите.

"Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност ще се съобрази изцяло с препоръките на ЕК, насочени към неговото функциониране и необходимостта от конкретни резултати.
В ЦППКОП има готовност да приключи полемиката относно комплексния модел БОРКОР. Правителството има разбиране за необходимостта от финализиране на модела БОРКОР и приемане на информационно-аналитичната система. С приемането на модела ще се откроят ясно възможностите, които той има, както и очакваните резултати“, пише още в позицията.

Великов твърди, че специално внимание заслужават препоръките по отношение на законодателството, както и към работата на отделните институции.

"Приемаме като обективни оценките за Центъра по отношение на обществените поръчки и считаме, че "извършване на оценка на риска в публичните институции" е задача, която предстои да бъде реализирана. Изработеният от Центъра "Модел на решение в областта на обществените поръчки" е изцяло в духа на направената в доклада препоръка за активно включване на контролните органи.", подчертава още Великов.

Една от основните цели е ЦППКОП да се превърне в средство за оценка на риска със специален акцент върху рисковите зони за корупция, които вече са предмет на нашите анализи, се казва още в становището на Великов.

"Работим не само по преглед на законопроекти, но и по сега действащи закони, в които се съдържат корупционни рискове. Анализаторите на Центъра вече изследват за „слаби места“ на корупцията в три закона: за концесиите, за подземните богатства и за приватизацията и следприватизационния контрол", пише още в позицията на Центъра.

Според анализа Европейската комисия за първи път представя сериозен и задълбочен доклад относно корупцията във всички държави-членки, защото проблемът е значим не само за новите страни членки на ЕС, но и за развитите демокрации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase