Снимка: архив БТА

Транспортният министър Данаил Папазов очаква среща с турския си колега, за да бъде решен проблемът на българо-турската граница. Там се образува опашка от турски тирове, след като България спря камионите като ответна мярка срещу Турция, която не признава транзитните разрешителни на българските шофьори.

Министър Папазов е имал среща с турския посланик, с когото са коментирали проблема.

„Без да се подпише двустранният протокол, няма как да стане това, което те искат – ние еднократно да дадем всички разрешителни, а те да не изпълнят нито едно от нашите искания”, заяви пред журналисти в Пловдив министърът на транспорта Данаил Папазов.

Той твърди, че по този начин ще се защитят българските превозвачи, и уточни, че разрешителните се дават на базата на един двустранен протокол, който продължава да действа, ако няма изразено искане на една от двете страни.

България обаче е изпратила първото си ново искане още през юни месец, а последното през ноември миналата година.

„Ние считаме, че този протокол не е действащ, трябва да се направи нов, в който да бъдат изготвени правила, които да се спазват и от двете страни”, каза още министърът.

Той твърди, че България не иска да прави нещо в ущърб на турската страна, но не иска да страдат и българските превозвачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase