Зинаида Златанова. Снимка: архив Булфото

България не е на първо място по корупция в ЕС, има държави и след нас. Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова пред bTV. Както Dnes.bg вече писа, по-рано днес беше разпространен докладът на Европейската комисия за корупцията в 28-те страни членки на ЕС.

В една група сме с държави, при които проблемът е най-голям – Литва, Хърватия, Чехия, Гърция, Румъния. Не сме обаче на дъното, каза Златанова. В доклада на Брюксел се посочва, че в страната ни корупцията продължава да се шири.
Според Златанова проблемът „корупция” е общ за 28-членния съюз, а не е „резервиран” само за България и Румъния, каквото внушение се правело.

Добре е този документ да се чете както е написан, а не както им се иска на някои. Ако мислим, че сме най-зле, няма да намерим лечение, каза тя.

„Истината е, че се слага общ европейски проблем на масата и се дават препоръки”, каза още Златанова.

По повод предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за изборното законодателство, който да бъде проведен заедно с евровота през май, Златанова коментира, че той би „разфокусирал” хората от важните европейски теми. Освен това, за да има информиран избор по такива важни за страната въпроси като изборните правила, трябвало да има време за продължителен широкообществен дебат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase