Цецка Цачева Снимка: БТА
fallback

Да се въведе електронно гласуване, но само за българите в чужбина, предлагат от ГЕРБ. Електронният вот ще става след регистрация в ЦИК и ще има мерки, които да гарантират тайната на вота, увериха депутати от партията.

Според Десислава Атанасова не е вярно твърдението на червената Мая Манолова, че има решение на Конституционния съд, което определя електронното гласуване като противоконституционно.

Освен това предложение от парламентарната опозиция ще внесат днес и останалите си искания за промени между първо и второ четене в новия Изборен кодекс.

От ГЕРБ категорично отхвърлиха обвиненията на политическите си противници, че с инициативата си за провеждане на референдум по въпроси, свързани с изборното законодателство, президентът Росен Плевнелиев изпълнява политическа поръчка и се опитва да попречи на окончателното приемане на новия Изборен кодекс.

Зам.-председателят на парламентарната група на партията на Бойко Борисов Цецка Цачева отсече, че категорично иска да разсее съмненията, че държавният глава се опитва да саботира приемането на новите изборни правила, и коментира, че различията между БСП и ДПС всъщност бавят одобряването им в парламента.

„Още днес ГЕРБ ще внесе предложения между първо и  второ четене на Изборния кодекс с конкретни искания за промяна в проекта на левицата за нов кодекс. Ако по някакъв начин работата се затруднява при изработването му, причината за това няма да е ГЕРБ, а дълбоките противоречия между БСП и ДПС, които станаха ясни от първите заседания на временната комисия, която правеше проекта на нов кодекс”, коментира тя.

Като друг пример за различия между двете партии, които официално подкрепят правителството, тя посочи и проекта АЕЦ „Белене”.

„Когато социалистите и голяма част от гражданите на Плевенска област очакват рестарт на „Белене” и хората се заблуждават, че това би могло да се случи при управлението на Пламен Орешарски, Йордан Цонев заявява, че това няма да случи, докато ДПС има думата, а тя е решаваща между двете партии, за това каква политика да има правителството”, упрекна Цецка Цачева.

Тя обаче предупреди, че ако все пак Изборният кодекс бъде приет във вида, одобрен на първо четене в парламента, не е изключено да стигне до Конституционния съд.

Според нея е рано да се каже дали това ще се случи, защото социалистката Мая Манолова „даде на заден ход”.

Иначе стана ясно, че ГЕРБ не се отказва от предложението да има 31 едномандатни избирателни района, защото по думите на депутата Красимир Ципов това сега е единственият начин да има мажоритарно избрани народни представители.

Въпреки че са в опозиция, депутатите от партията настояват да се запази досегашният ред за избор на ЦИК.

„Така се дава възможност и на партиите, представени в ЕП, да имат свои членове в ЦИК. Освен това има възможност най-голямата парламентарно представена партия да излъчи председател, така че ще настояваме ЦИК да не се избира от парламента, а да се запази назначаването й с указ на президента”, заяви Красимир Ципов.

Oще по темата
Относно идеята на ГЕРБ да се въведе задължително гласуване, но да няма санкции, а ваучери на стойност 20 лева при упражняване на правото на глас, Цачева обясни, че целта е да има голяма активност на вота.

Според нея явно управляващите демонстрират страх  от по-сериозна избирателна активност, защото тогава резултатите няма да се решат от твърдите ядра на партиите, а голяма роля ще има и периферията.

„Истината е една и тя е проста - БСП и ДПС разчитат на твърдите ядра, като целта им е периферията от симпатизанти да бъдат затруднени при правото им на упражняване на вота”, коментира народният представител.

Цачева напомни и за твърда подкрепа на ГЕРБ за инициативата на президента Росен Плевнелиев да се проведе референдум заедно с евроизборите през май.

Ако има и подписка в подкрепа на искането му, това ще е силен знак и ако тя е с участието на много граждани и политически сили, не е изключено ГЕРБ не само да участва, а и да изнесе тежестта по организирането на подписка, смята тя.

Относно повторната процедура за избор на главен инспектор към ВСС след провала на първата, която се оказа, че е само с един претендент за поста, Цачева отново увери, че ГЕРБ се ангажира да подкрепи всяка кандидатура, която еднозначно е излъчена от гилдията.

„Сега само народни представители могат да внесат кандидатура и заради това ние няма да инициираме предложение,без то да ни е предложено от юридическата гилдия”, увери тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

Гошо

преди 10 години

Не само ГЕРБ - повечето десни партии ще разчитат на гласовете от Западна Европа и САЩ. Емигрантите знаят, че БСП-ДПС ги прокудиха.

146

Гого

преди 10 години

Мисля, че ректорът на СУ проф,Илчев каза истината с горчивина: "Шегуваме се с колегите помежду си: Обучаваме студенти за емигранти!" Причината не е в таксата за обучение, а в липсата на работа за младите хора. В чужбина работят 2,5 млн българи, които К,Нинова иска да лиши от право на глас, забранявайки електронното гласуване.

145

Анонимен

преди 10 години

Регистрация на лични данни при фиш за тото онлайн. Много полезно за любителите на електронното гласуване. Там също трябва да се регистрираш. Каквато и технология да се измисли, все ще има някой, който да знае как си гласувал. Особено при анулиране на гласуването ти, защото си се изхитрил да го повториш, като отидеш и до изборната секция с хартиена бюлетина.Как в реално време ще става проверката от секционните избирателни комисии дали не си цъкнал и на компютъра, никой не знае. Но да речем, че ще има във всяка от 12500 комисии по един компютърен гений. Който не е фен на никоя партия. И супе

fallback