Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка БСП

Лидерът на левицата Сергей Станишев протегна ръка към формацията на президента Георги Първанов АБВ и покани членовете на движението за разговор вътре в БСП.

Той направи изявление пред медиите преди Националния съвет на БСП в събота. Първанов и останалите знакови членове на левицата, които ще работят за паралелната листа на АБВ за евроизборите, заявиха, че няма да уважат партийния форум. Цялото му изявление беше в контекста на важността на предстоящите през май евроизбори и необходимостта БСП да ги спечели. „Единни ние категорично побеждаваме“, заяви Станишев.

"Никой и нищо не може да бъде над БСП и над България. Заслужава си да загърбим и личните пристрастия и личните си амбиции“, каза Станишев. Лидерът на левицата беше категоричен, че не е чул нито един аргумент, който да прави различията между БСП и АБВ непреодолими.

Още по темата
"Смятам, че единна листа на левицата е възможна и е правилното действие. Понякога разговорът е най-трудното нещо и всеки, който смята себе си за отговорен политик, го дължи на хората от нашата партия“, каза още лидерът на левицата.

Той подчерта, че това не бива да става чрез медиите, а в партията, на предстоящото заседание на Националния съвет на БСП. Социалистът няколко пъти наблегна на важността на вота през май.

"Тези избори имат голяма значение - за Европа и за България. Ние европейските социалисти имаме амбиция да обърнем посоката на развитие на ЕС – да го направим по-социален и демократичен.“, каза още Станишев.

Въпреки това обаче той наблегна на важността на вота във вътрешен план. По негови думи на парламентарните избори през май БСП е взела немалко гласове и заради националната си кауза – да освободи България от страха, да възстанови диалога и да върне нормалността.

"Да не допуснем ГЕРБ да се върне във властта и да не повтори още веднъж тези безобразия.“, обясни още веднъж каузата на левицата Станишев. Според него страх има още, защото се задава въпросът: “Ами ако се върнат“.

"Последните дни бяха трудни за БСП и за всеки социалист. Партията е настръхнала от емоции. Всеки социалист се пита защо ни трябва това сега. Всички разбират значението на единството и тежестта на всеки един глас за тази национална кауза, с която е натоварена БСП“, обясни Станишев, намеквайки, че левицата само единна може да удържи победа.

„Огромното мнозинство осъзнава, че формирането на листа извън БСП не може да доведе до разширяването на БСП. Обективно тя обслужва само нашия политически опонент, който злорадства.“, каза той. По негови думи в последните дни са се провели над 280 конференции, в които са взели участие над 20 000 социалисти, които са поискали единство.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase