Снимка: Булфото, архив
fallback

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) силно разкритикува президента Росен Плевнелиев, който вчера призова да се проведе референдум с питане дали да има мажоритарен избор на част от народните представители, задължително гласуване и електронен вот.

„Предложение на президента за референдум по тези теми е откровен призив да се нарушава Конституцията, защото две от исканията са откровено противоконституционни“, отсече днес социалистката по Нова телевизия.

Oще по темата
Тя уточни, че има предвид задължителното гласуване, което според чл. 42 от Конституцията е право, както и електронното гласуване, което бе отменено от Конституционния съд с аргумента, че сериозно нарушава тайната на вота.

Според нея тези теми трябва да се подложат на референдум, „освен ако президентът не иска да участва или да бъде инициатор на една колосална фалшификация на предстоящите избори”.

„Електронното гласуване дава необятни възможности за изборни фалшификации, манипулации и в този смисъл, решение номер 4 на Конституционния съд е категорично, че то застрашава тайната на вота – тоест, улеснява максимално контролирането на вота и купуването на гласове. Това според мен би било удар срещу демократичните избори в България”, добави още Манолова.

Относно идеята за въвеждане на няколко мажоритарни кандидати тя попита къде е бил президентът през последните седем месеца, когато се обсъждаха изборните правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

151

Един българин

преди 10 години

Интересно защо Мая не се сети за Конституцията, когато назначаваха Пеевски, без да е приета оставката му като народен представител ! Още по-интересно е, че този противоконституционен акт все още е без последствия за извършилите го депутати !

150

Daniel

преди 10 години

Ами че нали чрез референдум се променя скапаната Конституция, но това на БСП и ДПС не им изнася и лаят с/у президента. Кога ли този заспал народ ще се събуди най-накрая и ще си защити интересите с/у тази червена *** ? 80 години не му ли стига да го мачкат и тъпчат и още ги трае.

149

ЧУК

преди 10 години

До ПЛАТЕНИ ИЗБОРИ!!!!Че ти пусни празна бюлетина, какво ти пречи? Но всъщност не те интересува, нали? Драскаш каквото ти е наредено...

fallback