Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Една от стъпките за справяне с проблемите в съдебната система е създаването на пенсионен фонд за съдии, които не са извършвали нарушения на дейността си.

Идеята е този фонд да осигурява двойна пенсия на коректните съдии, а бюджетът за него трябва да идва от държавата. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Минчо Спасов, бивш председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Според него мониторинговият доклад на Европейската комисия е диагноза, показваща, че българското общество е болно.

Критиките в този доклад не са насочени само към съдебната система, а към всички българи, твърди експертът.

Моите критики са насочени към това, че нашата съдебна система и политиката не се ориентират към истинската цел на държавата – създаването на стабилност, коментира Спасов.

Той твърди, че голяма част от депутатите в България не разбират същността на Инспектората на съдебната власт. Той изрази съжаление, че в момента сегашните правомощия на закона предполагат, че главният съдебен инспектор може да направи проверка на съдия, но не може да го накаже. Според Спасов системата ще работи много по-добре, ако инспекторът има правомощието да налага леки наказания.

Друг инструмент за въздействие върху недисциплинираните съдии е, когато горната инстанция констатира грешка на долната за пръв път, само да отмени решението. При повторно нарушение горната инстанция обаче трябва да даде долната за дисциплинарно наказване.

Спасов е категоричен, че е важно Висшият съдебен съвет да не е инструмент на политиците за назначаването на съдии. Той подчерта, че се носят слухове, че назначаването на съдиите става или чрез някой политик, или през масонски ложи.

Шансовете следващият мониторингов доклад на ЕК да е по-позитивен са големи, твърди експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 10 години

Честните съдии,за да вземат двойна пенсия,нечестните,които решават делата в зависимост от рушветите, трябва да им се отнеме пенсията.Тъй и тъй престъпната им природа е помогнала да си скътат черни парички за бели дни.

22

бля бляяяяяя

преди 10 години

Първо дай определение за честен съдия!

21

Анонимен

преди 10 години

Коректните да си земат заплатата, некоректните в затвора.

fallback