Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично подкрепи искането на президента Росен Плевнелиев за референдум за избирателната система. Вчера държавният глава задейства процедура за инцииране на национално допитване.

Той предлага на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум по въпроси, свързани с избирателната система през май заедно с евровота.

Още по темата
Ако парламентът не се съгласи, ние ще инициираме подписка и ще го направим, заяви днес Борисов. Лидерът на ГЕРБ обясни, че се надява чрез референдума да се сложи край на купуването на гласове.

Той обясни, че по принцип е "за" референдумите. "Не виждам нищо лошо да се направи. Все пак нека българските граждани да имат правото да кажат своето мнение по тази толкова злободневна тема вече 20 години – купуване на гласове, манипулация на избори", добави Борисов.

Плевнелиев предлага референдумът да е по три въпроса – за или против електронното гласуване, за и против мажоритарния вот и за и против задължителното гласуване.

Задължителното гласуване се ползва с широка подкрепа в ГЕРБ. Партията е готова да внесе подобни промени в Изборния кодекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase