Румен Петков. Снимка: архив, Булфото

Бившият червен депутат Румен Петков обяви, че очаква днес или в близките дни да получи официално писмо през кабинета на председателя на БСП Сергей Станишев, с което да бъде изключен от редиците на Столетницата.

Dnes.bg припомня, че всички членове на левицата, които подкрепят инициативата на Георги Първанов - АБВ, се очаква да бъдат изключени от партията на пленума в събота. Дотук се стигна, след като бившият президент и бивш председател на БСП отказа да се покае за решението да регистрира самостоятелна листа начело с Ивайло Калфин за евровота.

По думите на Петков доводът за изхвърлянето им от червените редици е този, че не изпълняват партийните решения.

"Ако говорим за неизпълнение на партийни решения, то Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група са се самоизключили отдавна", каза Петков пред bTV и се аргументира с решение, което е записано в конгресните документи на червените, но не се изпълнява – рестартът на АЕЦ "Белене".

"Ръководството на БСП трябва да спре да се държи като работодател и да спре да се стреми да подчинява определени хора, което не води до цялостен ефект на разширяване на левицата“, допълни той и за сетен път обяви, че АБВ стои вляво, че проектът на бившия президент Георги Първанов заявява подкрепа за кабинета "Орешарски", и че бъдещите им евродепутати, ако има такива, ще участват в парламентарната група на европейските социалисти.

Още по темата

Румен Петков категорично заяви, че няма да участва в листата на АБВ за евроизборите, защото не се вижда като евродепутат в Брюксел, това не било неговото място.

"Не разбирам тази омраза и отрицателна енергия, която се излива срещу нас. Много се надявам, че БСП ще проумеят тази куха демонстрация на единство. Твърдението, че с появата си АБВ е лишила БСП от първото място на евроизборите е абсурдно. При последните избори именно неадекватните действия на ръководството на партията ни лишиха от първото място", настоя той.

По думите му не може да се говори за следизборна любов между АБВ и БСП, "защото не сме се събрали в политиката да се любим", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase