Лютви Местан Снимка: архив, БТА

ГЕРБ предварително е загубила третия вот на недоверие срещу правителството, който ще бъде внесен в средата на февруари, смята лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Когато разбрах за намерението на Бойко Борисов да избере точно тази тема за сигурността за вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, ми беше трудно да повярвам, защото от гледна точка на ГЕРБ няма по-несъстоятелна тема за вот”, призна той.

Според него има две обяснения за избора на темата.

Едното е, че Борисов става „все по-неадекватен”. „Второто ми обяснение е, че това е един добре обмислен тактически ход да пусне заместника си Цветан Цветанов в едни предварително загубени дебати, защото той много добре знае, че Цветанов не издържа на сравнението с новия министър Цветлин Йовчев, в политически и ценностен план те са тотални антоними, манталитетът на Йовчев е коренно противоположен на този на Цветанов”, обясни Местан.

Още по темата

Той смята, че Йовчев като министър е минал през много тежки изпитания, но никой не може да обвини МВР в използване на прекомерна сила, макар че все още има протести.

„Дори и по време на последната окупация на Ректората, която беше тотално дискредитирана като форма на протест, когато имаше силни очаквания, той прояви здрави нерви, които извират от манталитета му на истински демократ”, продължи с похвалите лидерът на ДПС.

Заявката на Борисов да посочи като слабост на кабинета нерегламентираните подслушвания обаче кара Местан да се съмнява, че ходът му е тактически и цели по-скоро да вкара в загубени дебати Цветанов.

„Подслушванията бяха част от репресивната системата на властта на Цветанов, докато тук сега говорим за съмнения, че паралелни частни структури може би подслушват някого, само че преди Цветанов нямаше паралелни структури, а сега дори да ги има, те са продукт на Борисово-Цветановото управление. Никога не съм подценявал Борисов и съм убеден, че той знае, че губят дебатите”, заяви още той.

Местан добави, че по времето на ГЕРБ подслушванията са се превърнали в масова практика, а откакто Йовчев е министър, има огромен спад в броя на използваните специални разузнавателни средства.

„Този министър въведе и толкова тежки правила за вътрешен контрол, че при това управление не е възможно да се злоупотребява със СРС-та, особено за политически цели, което беше практиката по времето на Цветанов”, отсече Местан.

Относно прекратената процедура за избор на главен съдебен инспектор той призна, че ДПС никога не е имала очаквания кандидатурата на Веселина Тенева да остане единствена.

„Не можем да носим отговорност за това, че другите парламентарни групи се въздържаха от правото си да имат инициатива”, добави Местан.

В същото време той припомни, че за избор на главен съдебен инспектор има изисквания за подкрепата на две-трети от депутатите и докато не се постигне политическо съгласие, а то не може да стане без ГЕРБ, няма да имаме съдебен инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase