Делян Добрев. Снимка: Булфото
fallback

Държавата има намерение да харчи нерегламентирано средства за фалирали предприятия, алармира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е и бивш министър на икономиката и енергетиката.

Той попита „кой определя цена от 50 милиона за фалирало преди 12 години химическо предприятие, голяма част от което е разпродадено на скрап и дължи 100 милиона лева“. Както Dnes.bg вече писа, миналата седмица стана ясно, че държавата ще купи „Химко” за 50 млн. лева. По думите на Добрев „Химко” няма гара, ТЕЦ и друга инфраструктура, необходима за работата му.

Според Добрев, другата идея на управляващите, за платена национализация на „Ремотекс” Раднево, е не по-малко безумна. „Това е предприятие, фалирало при частни собственици, и едва ли държавата ще е по-добрият стопанин”, подчерта Делян Добрев. Той припомни, че всяка приватизация се контролира и наблюдава от Агенцията по приватизация, извършва се по процедура, записана в Закона за приватизация и след приватизационен контрол, и се наблюдава се от надзорен съвет към Агенцията по приватизация.

„От друга страна всички публични разходи, като например асфалт на най-малката уличка, е предмет на процедура по Закона за обществените поръчки и се контролира от Сметна палата, Агенция за държавна финансова инспекция, Комисия за защита на конкуренцията и т.н., т.е подлежи на контрол, за да бъдат защитени обществените средства - парите на данъкоплатеца. В случаите с „Химко” и „Ремотекс” се планира разходването на десетки милиони без процедура, без контролни органи, еднолично от управляващите. Няма механизъм, който да верифицира тази цена и тази порочна практика може да се използва от управляващите за източване на държавата“, категоричен бе Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

tenev

преди 10 години

nqma darjava.takiva kato dobrev sa za razstrel

72

Бо

преди 10 години

Колкото и да боли, истината е, че държавата е лош собственик! Някой да ми посочи голямо почелившо държавно или общинско предприятие?! НЕК, БДЖ, БЕХ, БУЛГАРГАЗ, ВИК, ТЕЦ, МЕЦ .... няма никой, милиарди загуби! Милиарди ... които плащаме НИЕ данъкоплатците, да могат тия на върха да точат ДДС, наркоканали, алкохол, цигари! Само един КИНТЕКС, донякъде 'Индустриални зони' и 'Терем', но там са мутрите с червени куфарчета! Стига вече!!! Опоскахте я тая държава! Всички политици - без изключение!

71

Дон Чичо

преди 10 години

Само напознаващ или пък крайно наивен *** може да вярва, че предприятие като Химко някога пак ще заработи. Тези пари които държавата ще даде не са за възстановяване на мощностите, те са за да бъдат откраднати от другарите...А относно завода- трябва да отиде човек до главния портал и ще види огромните тополи които са израстнали от инсталациите, да не говорим, че ТЕЦ-а отдавна е даден на Ковачки, а от товарния терминал няма и следа.....приказки за наивници общо взето

fallback