Пламен Орешарски посети Стара Загора. Снимка: БТА

Докладът на Европейската комисия е една обективна оценка за нашата страна, заяви в Стара Загора премиерът Пламен Орешарски, който се срещна с представители на бизнеса в региона.

Министър-председателят изтъкна, че няма нови области, в които да ни критикуват и че в няколко сектори се отчита напредък, макар и да е определен като ограничен.

Още по темата
„ЕК е очертала препоръки, които са доста добра основа за разработването на екшън-плана на кабинета. Ще работим и се надявам следващият доклад да бъде значително по-добър и да отчита по-голям напредък”, заяви премиерът, цитиран от правителствената информационна служба.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова коментира делото, което Европейската комисия заведе срещу България заради незаконните депа.

„За съжаление, ЕК е права”, каза Михайлова и добави, че не са изпълнени ангажиментите по директивата за отпадъците.

„В България все още функционират 113 депа, които не отговарят на европейските изисквания. За седемте години на ОП „Околна среда” са построени едва две депа. Докато не се построят новите депа, не може да се закрият старите. В момента полагаме максимални усилия, за да гарантираме, че новите 19 депа, по които има договори, които сключихме последните месеци, ще бъдат изпълнени в срок и това ще бъде до края на 2014 г. и началото на 2015 г.”, каза министърът.

Михайлова добави, че се полагат и усилия за рекултивиране на депа. По думите й е важно да се намали и обемът на депонирани отпадъци. Тя съобщи, че постоянно към ЕК се подава информация какво прави екоминистерството по тези проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase