Снимка: архив, БТА

Пет политически партии ще имат свои представители в новия Европейски парламента, ако изборите бяха днес.

Това сочат данните от социологическо проучване за нагласите през месец януари на Агенция Сова Харис по поръчка на вестник „Преса“.

БСП ще спечели седем депутатски места, ГЕРБ - с едно по-малко - 6, а Движението за права и свободи ще спечели два мандата.

Партията на Николай Бареков "България без цензура" и Реформаторският блок ще имат по един депутат в Европарламента.

Разликата между БСП и ГЕРБ се е стопила до 1.1%, сочат още данни на изследването. Ако днес има извънредни парламентарни избори, БСП печели доверието на 19.5% от избирателите, ГЕРБ – на 18.4%. ДПС ще спечели 6.8%, Реформаторският блок – 4.2%, „България без цензура“ - 3%, а „Атака“ - 2.3%.

Тези стойности показват, че в началото на предизборната кампания за евровота не можем да говорим за значителен превес на някоя от водещите политически сили, коментира социологът Васил Тончев. 

Няма съществени размествания при доверието към водещите политически фигури. На първо място е еврокомисарят ни Кристалина Георгиева с 43% доверие, следвана от кметът на София Йорданка Фандъкова – 38%, президентът Росен Плевнеливе – 33%, Георги Първанов – 32%, Маргарита Попова – 30%, премиерът Пламен Орешарски – 29%, Сергей Станишев – 27%, Бойко Борисов – 26%.

Наблюдаваме увеличение на доверието към Росен Плевнелиев и Бойко Борисов, което е в унисон с повишението на подкрепата за ГЕРБ. Същевременно бележи спад доверието към Георги Първанов, което очевидно предстои да се преосмисля от избирателите вследствие на очертаващото се разграничаване от ръководената в миналото от него партия, коментира Тончев.

Изследването е направено в периода 10-15 януари. В него не е отчетено инициативата на Георги Първанов да възроди АБВ и да регистрира паралелна листа вляво за евровота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase