Цветлин Йовчев Снимка: архив, Булфото

Като незадоволителни определи вицепремиерът Цветлин Йовчев резултатите на звеното за борба с корупцията БОРКОР към момента.

МВР шефът обаче беше категоричен, че от такава структура има нужда. Затова, ако БОРКОР не постигне желаните резултати, според него остава вариантът за трансформирането й като изцяло аналитично звено.

„В БОРКОР са инвестирани много държавни средства и усилия, нека да дадем възможност проектът да се довърши и да видим дали това, което ще се получи като резултат, може да се използва и ще бъде полезно за държавата“, призова той.

Още по темата
Министърът посочи, че остава малко време - месец-месец и половина, в който проектът трябва да приключи и да се види какъв е резултатът от него. По думите му в зависимост от това ще се вземат конкретни мерки.

"Щеше да бъде недобър сигнал и недобър ход, ако с идването си закрием едно такова звено, без да сме позволили да се види ще има ли ефект от тези инвестирани средства или не", изтъкна той и призова за „още малко търпение“ и време, в което новото ръководство да покаже резултати.

Йовчев изтъкна, че противодействието на корупцията е системен подход. Той беше категоричен, че в бъдеще ще се акцентира на намаляване на разходите в БОРКОР и в повишаването на ефективността.

Според него стъпките, които в момента ръководството на ДАНС предприема, са в правилна посока и от структурата скоро ще могат да се поздравят с добри резултати и ефективно противодействие в борбата с организираната престъпност.

Вицепремиерът отново заяви, че България е изпълнила всички критерии за членство в Шенген.

„Ако ние преминаваме от експертни критерии, които са измерими, точни и ясни, каквито бяха критериите за членство в Шенген, към политически, които са доста по-размити и неясни, това за мен е грешен подход, това може да удължи процеса до безкрайност и да размие границите на това какво се очаква от България и какво не“, посочи той и допълни, че винаги може да се извади нов политически критерий.

Министърът беше категоричен, че реакцията на управляващите на силния миграционен натиск показва на практика, че всички опасения на страните-членки са били напразни и че България се справя много добре, охранявайки граница, която в момента по външни оценки е подложена на най-силен натиск в целия ЕС.

„Подкрепяме този подход в два етапа да се реализира членството на България в Шенген, още повече първият етап – по въздух и по вода, не крие никакъв риск за държавите-членки, но е право на всяка една от страните-членки да има мнение по въпроса и не зависи изцяло и само от България“, заяви МВР шефът.

Той е оптимист, но категорично не се ангажира с никакви срокове, дори за първия етап на членство.

По думите му ще продължи диалогът и то най-вече с тези страни, които имат определени резерви по отношение на нашето присъединяване към Шенген.

Йовчев заяви, че по препоръките в Доклада на ЕК всички институции ще пишат екшън план. „Имаме яснота къде сме в момента, имаме яснота къде искаме да стигнем, сега трябва да начертаем пътя с конкретните стъпки, за да се получи това, което трябва като резултат. Това ще бъде колективен труд на всички, които имат отговорности и правомощия“, изтъкна МВР шефът.

Вицепремиерът беше категоричен, че в момента по границата ни с Турция няма голяма наплив от бежанци, защото полицаите са на място. В момента там има около 50 служители на реда. Министърът изтъкна, че преди година, когато проблемът не е бил толкова сериозен, те са били 193-ма.

Намаляването на полицаите по границата е в зависимост от обстановката. Временното преградно съоръжение, по думите му, също ще позволи част от тях да се върнат обратно. МВР шефът обаче смята, че в значителен период от време в бъдеще ще трябва да изразходваме ресурси за това да не допускаме наплив на нелегални имигранти на наша територия.

Утре в Атина предстои Съвет по правосъдие и вътрешни работи. „Ще запознаем нашите партньори с напредъка, който сме постигнали за управление на кризата, свързана със засиления миграционен натиск и с начина, по който успяваме да управляваме процесите“, съобщи Йовчев. Според него е постигнато много, но и предстои още много работа и това се оценява от партньорите на страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase